Volt már úgy, hogy valamit el akartál mondani valakinek? Egy jó tippet, egy konyhai fortélyt, vagy esetleg egy ajándékötletet? Pont így vagyok ezzel én is.

Testvéreik vérével áztatott trónon ültek az oszmán uralkodók

2016/09/15. - írta: ponthogy

Az oszmán birodalom uralkodói mindent elkövettek annak érdekében, hogy rend és nyugalom legyen az országban. A nyugati országokban oly gyakori trónviszályokat úgy kerülték el, hogy csak egyetlen egy ember formálhatott jogot a trónra: a többit kivégezték, megölették. Utána jártunk valóban Ahmed volt-e az első, aki szakított a testvérgyilkosság hagyományával.

Gyilkosság törvényesítve

A történelemben I. Szulejmán maradt meg úgy, mint a „Törvényhozó”, ám II. Mehmed szultán (1432-1481) őt jóval megelőzve kezdetleges törvényeivel és alkotmányával igyekezett megszilárdítani a birodalom rendjét. Sokan neki tulajdonítják a „testvérgyilkosság” törvényét is.

II. Mehmed törvénye

„Fiaim közül bármelyik a szultánságra kiválasztatik,kívánatos, hogy fívéreit a halálba küldje, így védelmezvén a világ rendjét. A legtöbb ulema támogatja ezt. Cselekedjenek a fiaim is ennek szellemében!”

A lényeg tehát, hogy a későbbi esetleges polgárháborút elkerülve az összes olyan rokont ki kellett végezni, aki valamilyen címen jogot formálhatna a szultán címre. A barbár testvérgyilkosság intézménye I. Bajazid szultán nevéhez úgy kapcsolódik, hogy ő volt az első, aki hatalomféltésből kivégeztette (megfolytatta) öccsét, Jákubot. Az utánuk következő uralkodók is megtartották ezt a szokást, majd II. Mehmed törvénybe is foglalta.

 

II. Mehmed szultán Paolo Veronese festményén 

 

II. Mehemd szultán

 

Ennek a véres passzusnak köszönheti I. Szulejmán azt, hogy egyáltalán trónra kerülhetett! Apja, I. Szelim (1512–1520) az összes lehetséges jövőbeli ellenfelét, saját fiait, saját testvéreit és azok fiait kivégeztette. Csak egyetlen egy fiát hagyta életben, aki később az Oszmán birodalom legnagyobb szultánja lett...

Ahmed megkímélte öccse életét

 

I. Ahmed (1603-1617) nem kívánt vér áztatta trónra ülni! A nemrég kezdődött A szultána című török történelmi sorozatban úgy láttuk, hogy apja halála után a trónra lépését követően az egyik első intézkedéseként megkímélte öccse életét.

 

A történelmi igazság egy kicsit más, mint az a televíziós filmsorozatban szerepel. I. Ahmed 13 évesen kerül trónra apja halála után, tehát nem fiatalemberként, ahogy azt a széria ábrázolja. Helyette a hárem uralkodott és utóda testvére, a gyengeelméjű I. Musztafa lett. Az tehát valós, hogy Ahmed megkímélte testvére életét. Ezzel ugyancsak megdöbbentette a barbár szokás mellett kardoskodókat, hisz saját apja - aki III. Mehmedként (1595–1603) került trónra - mind a tizenkilenc fiútestvérét és több mint húsz nővérét is megölette és végeztetett Ahmed testvérével is.

 

 

 

Forrás: wikipedia, Történelem (Reáltanoda Alapítvány 2015)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ponthogy.blog.hu/api/trackback/id/tr8411706665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása