Volt már úgy, hogy valamit el akartál mondani valakinek? Egy jó tippet, egy konyhai fortélyt, vagy esetleg egy ajándékötletet? Pont így vagyok ezzel én is.

Elképesztő videóbírós ítélet! Csak sárga lapot ért a szándékos ütés

2017/07/03. - írta: ponthogy

A labdarúgó Konföderációs Kupa 2017. évi döntőjében ismét bebizonyosodott, hiába vannak csúcstechnológiával felszerelve a játékvezetők, még a videóbíró segítségével sem tudnak mindig helyes döntést hozni. A nevezetes könyökös esetet vettem górcső alá.

Azt az elején le kell szögeznem, hogy cseppet sem örülök a videóbíró bevezetésének. A futball épp attól szép, hogy a kis falu tyúkszaros focipályáján épp olyan szabályok érvényesek, mint mondjuk a Wembleyben. És ehhez hozzá tartozik az is, hogy a játékvezető tévedhet, még úgy is, hogy az a mérkőzés eredményét befolyásolja. Nem ad meg egy tizenegyest, nem fújja be a lest, vagy nem állítja ki a magáról megfeledkezett játékost.

Nagyon sokan érveltek a videóbíró használata mellett és talán ugyan ennyien ellene is. Én most a 2017-es konföderációs kupa döntőjének egy kiragadott jelenetével érvelek a videóbíró ellen.

Gonzalo Jara pofán vágta Timo Wernert

A helyszín Oroszország, Szentpétervár, Szentpétervár Stadion, 2017. július 02-a. A következő világbajnokság egyik helyszínén a német és a chilei válogatott vívja a Konföderációs Kupa döntőjét.

62. perc, a németek már 1:0-ra vezetnek. Aztán egy oldalvonal felé guruló labda miatt ez történik:

Én ezen a felvételen azt látom, hogy a chilei Gonzalo Jara rálép a német Werner lábára (miközben elrúgja a labdát), majd bal könyékkel lendületből behúz neki egyet.

A mérkőzést vezető szerb játékvezető Milorad Mazsics videós segítséget kért, majd nagyjából két perc után megszületett az ítélet: sárga lapot adott Gonzalo Jarának...

Nem állította ki a durva játékost!

Hogyan született ez a döntés? Több variációm is van rá:

  • Milorad Mazsics egy másik videót látott mint mi. Neki azt mutatták meg, ahogy Jara barátságosan megpaskolja ellenfele arcát.
  • Nem lát a szerb játékvezető, vagy gyengébben mint kéne.
  • Látta az esetet, de a szándékos ütést a szabályok szabad értelmezése miatt nem tartotta kiállításra érdemesnek.
  • Nem akart belenyúlni a mérkőzésbe, így segítette a vesztésre álló csapatot.


Lehetne még folytatni a találgatást, de minek? Ezt a döntést akár videóbíró nélkül is meghozhatta volna a bíró. És akkor nem állt volna a játék több mint 2 percig.

Te mit gondolsz? Szükség van az ehhez hasonló kütyükre a fociban?





1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ponthogy.blog.hu/api/trackback/id/tr9612637635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.07.04. 08:10:56

Akciókamera, kamerás okostelefon amit jó helyre tenni mindenhol van. Így videobíró a kis falu pályáján baráti alapon focizó két csapatnál is lehet. De egy bírót is nehéz keríteni, partjelzőként ki akarna szenvedni? Ha mindenhol azonos szabályokat, azonos hátteret keresel ilyenben az a videobíró mellett szól.

De tedd fel magadnak a kérdést: Hány lapot érdemlő dolgot engednek el, mert a szabályokat, sportszerűséget a "férfiak" szóval félre lehet söpörni... Ha viszont nincsenek szabályok, akkor nincs tisztességes sport sem. És igen, sokszor a színészkedés, időhúzás is olyan, hogy elmarad a lap. A videobíró csak támogatni tudja a tisztességet pótolni nem.
süti beállítások módosítása