Volt már úgy, hogy valamit el akartál mondani valakinek? Egy jó tippet, egy konyhai fortélyt, vagy esetleg egy ajándékötletet? Pont így vagyok ezzel én is.

Karácsonykor vége az évnek

2017/11/23. - írta: ponthogy

Ma már nem, hiszen a karácsonyi ünnepek után még van egy hét az évből, de nem volt ez mindig így. Bizony volt olyan időszak, amikor nem vártak szilveszterig,  a karácsony egyben az év végét is jelentette...

Miért alakult ez így? Karácsonykor régen a téli napfordulót, a Nap "megszületését" is ünnepelték, ez jelentette az új életet, az újév kezdetét.

A tojástól az almáig - az elejétől a végéig

A névnaptár szerint szenteste mindenki Ádám és Éva napját tartja. Hogyan lehetne hát az első emberpár ünnepe egyben valaminek a lezárása is? A magyarázat nagyon egyszerű:

A születés előtti napon, azaz december 24-én van Ádám és Éva napja. Ehhez a naphoz szorosan kötődik a halhatatlanság elvesztése, a bűnbeesés. A fáról leszakított alma, a tiltott gyümölcs, a beteljesülés szimbóluma, azáltal hogy Éva leszakította a fáról, egy korszak, az emberiség hallhatatlanságának rendkívül rövid korszaka véget ért.

Ab ovo usque ad malum mondja a latin mondás: a tojástól az almáig, azaz az elejétől a végéig. A teremtéstől a halandóságig.

Ab ovo latin kifejezés. Szó szerinti jelentése a „tojástól (kezdve)”. A kifejezés mitológiai történetre utal. Ha Léda hattyú képében nem szül tojást, hogy megszülessék Zeusz leánya, Helené, akkor Parisz trójai királyfi nem csábíthatta volna el, nem lett volna trójai háború stb.

Forrás: wiki

A tél közepére eső karácsonyi vagy újévi évkezdés a napév szerinti időszámítással együtt honosodott meg Európában és a Római Birodalomból terjedt el. A január 1-jei évkezdést sok nép csak az utolsó évszázadokban fogadta el.

A XVI. századig Magyarországon is karácsonykor kezdődött az év. Később, mikor a hivatalos évkezdés januárra esett, az újévi szokások is részben átkerültek erre a napra. Kedves népszokásunk a december 26-i termékenységvarázsló regölés, ahol a varázserejűnek tartott regösénekért és a jókívánságokért cserébe ajándékok jártak. De januárban is tudunk regölésről: a vízkereszt utáni első, regelő hétfő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ponthogy.blog.hu/api/trackback/id/tr4513353219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása