Van akinek ez a véleménye, van akinek ponthogy más. Friss írások, RSS cikkek

Valóban léteznek démonok? Vagy szellemek? Esetleg lidércek?

2016/05/25. - írta: ponthogy

A démon szó jelentésével sokan nem vagyunk tisztában. Vannak akik egyenesen a sátánnal azonosítják, míg mások szerint semmi köze sincs a démonoknak a gonoszhoz. Kik vagy mik azok a démonok és miért használjuk többféle értelemben, akár jelzőként is a démon szót?

A lexikonokból tudjuk, hogy régen az Isteneket azonosították démonként azokban a vallásokban, melyek a több isten hitet hirdették. A mitológia szerint azonban alacsonyabb rendűek az Isteneknél, de magasabb rendűek az embereknél, az Istenek követői, azok szolgái. Míg manapság általában negatív értelemben használjuk a démon szót, addig a mitológia ismert jóakaratú démonokat is. 

Miért mondják egy csinos nőre, hogy a vörös démon? Milyen az, amikor valaki nem tud leszámolni a démonaival? Igaz, hogy a lidérc is egy démon?

 halloween-1232294_640.jpg

A lidérc egy különleges démon, mely rádtelepszik álmodban (lidércnyomás) és kiszívja belőled az erőt. Ha erősen izzadva felébredtél, a szíved hevesen ver és csak lassan tudsz megnyugodni. De persze más meghatározása is létezik, ennek a kimondottan magyar eredetű démonnak.

A mitológia és a vallás alakította képet manapság a filmek és az internet módosítgatja a démonokról. Horror és fantasy filmek közkedvelt szereplői a démonok mégpedig úgy, hogy sokszor meg sem jelennek a filmben. Csak beszélnek róluk, vagy valamilyen rémisztő hangot hallatnak, esetleg az árnyékuk tűnik fel egy-egy képkockán. A vörös démon jelző a köznyelvben az ördögi szépségre utal, a titokzatos, megfejthetetlen nőre, aki vonz és taszít egyszerre. Ha valaki nem tud leszámolni a saját démonaival, az az őt követő, zaklató szellemeivel való állandó hadakozásban marad alul.

Apropó szellemek. Sokan kételkednek a létezésükben, ám egyre több bizonyosság lát napvilágot létezésükről. A démonokat a szellemekkel azonosítják, az ellenük való küzdelemnek hivatásos harcosai megtalálhatók szerte a világban. Démonvadász, szellemirtó, lidérc űző? Mindegy minek nevezzük a paranormális jelenségekre egyfajta választ adni képes embereket.

A démonokkal az a helyzet, hogy addig nem nagyon hiszünk bennük, amíg nem tapasztaljuk meg valami módon a létezésüket. A szerencsések csak egy könyvben, vagy filmen, a kevésbé szerencsések akár testközelből is... 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ponthogy.blog.hu/api/trackback/id/tr558746388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.