Van akinek ez a véleménye, van akinek ponthogy más. Friss írások, RSS cikkek

Majdnem mindenki elhibázza, hogy mikor menjen kórházba

2016/09/20. - írta: ponthogy

rescue-1015453_640.jpgA sürgősségi osztály a kórházakban azért van, hogy az arra rászoruló  betegeket sürgősséggel ellássa. Vannak olyan esetek, amikor a beteg csak a legvégső esetben fordul orvoshoz, de akkor már csak egy lehetősége van, mert ünnepnap van, vasárnap van, stb.

Egy sztorit leírok, talán hasznos lesz azoknak, akik azon gondolkodnak, hogy vasárnap menjenek-e kórházba. Mi történt valójában?

Nagymamám magas vérnyomása miatt rosszul lett egy hétvégén és mentővel kellett bevinni a kórházba. Ott a sürgősségi osztályra került, ahol nővérek (?) felvették az adatait, majd kapott egy sorszámot és várakoznia kellett, amíg jön egy orvos és megvizsgálja. A várakozás alatt rosszabbul nem lett, igaz jobban sem. Mitől is lett volna? Órákig feküdt a váróban egy guruló ágyon, semmilyen kezelést nem kapott…

De nem ez a lényeg. Az csak most következik:

Ahogy ültünk a váróban – egyre többen, egyre betegebben – jött egy kb.: 30-as fiatalember fájdalmas ábrázattal, egy zsebkendőt szorítva a füléhez. Odalépett a felvevő pulthoz:


- Tessék!

- Jó napot kívánok. Borzalmasan fáj a fülem.

- TB kártya?

- Parancsoljon.

- Mikor kezdődtek a panaszai?

- Péntek reggel már nagyon fájt…

A nővér ettől teljesen kiakadt, az addigi szinte közönyössége dühbe csapott át:

- És pénteken miért nem ment orvoshoz? Mit gondol mi miért vagyunk itt hétvégén? Mert maga akkor ér rá? Ilyen panaszokkal először a háziorvosát kell felkeresni! Vett be fájdalomcsillapítót? Hétfőig nem bírja ki?

A beteg megszeppent, szerintem erre nem számított. A váró közben majdnem megtelt, eddig senkit sem láttak el a (nem is olyan) sürgősségin, mindenki a jelenetet figyelte.

- Nagyon fáj – nyögte a férfi.

- Jó, akkor várjon! Egyébként szemész az ügyeletes, nem tudom mit kezd majd magával!

- Szemész?

- Igen.

Közben bekísértek egy rabot rabláncon, akinek erősen vérzett a feje. Többen kezdték magukat kényelmetlenül érezni. A pultos hölgyek behúzták a függönyt, jelezve a betegek felé, hogy most halaszthatatlan dolguk akadt, ami nem tartozik a nyilvánosságra.

Eközben két beteg megelégelte és elment haza, egyet pedig eltolt egy fehér ruhás beteghordó valahová. Nekünk várni kellett, akkor leszünk csak nyugodtak, ha a vérnyomása miatt szédelgő mamát látja egy orvos. Még ha szemész is.

Az újabb beteg egy idős bácsi volt, aki feltehetőleg a lányával, saját lábán jött a kórházba. Csendben sugdolóztak a behúzott függöny előtt. Annyit kiszűrtem a beszélgetésből, hogy a bácsinak a gyomra fáj és a panaszok már szerdán kezdődtek.

Szegény, mit fog kapni a nővérektől!

(Mi lett az én nagyimmal? Pár óra elteltével megnézte egy orvos, kapott infúziót és jobban lett. Mikor haza indultunk, a vérző fejű rab bánatosan nézett utánunk.)

A Sürgősségi Osztály fő célja a súlyos vagy életveszélyes állapotú, hirtelen kialakult fájdalommal küszködő, sürgős ellátást igénylő betegek gyors felismerése és szakszerű ellátása a nap 24 órájában.

 

 

 

 

 

 

Címkék: beteg kórház
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ponthogy.blog.hu/api/trackback/id/tr3411731443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.