Volt már úgy, hogy valamit el akartál mondani valakinek? Egy jó tippet, egy konyhai fortélyt, vagy esetleg egy filmes hírt? Pont így vagyok ezzel én is.

Mit miért eszünk karácsonykor?

2017/11/25. - írta: ponthogy

advent-1821740_640.jpgA régi karácsonyi asztalok és a mai ünnepi lakomák között óriási különbség van, a karácsonyi vacsorán a böjtös ételeknek és a gazdag, sokfogásos étrendnek sajátos kettőssége figyelhető meg.

 

A középkorban karácsony estig egész Európa böjtölt. Így érthető, ha ezen a napon a mértéktelen evés-ivás lett az uralkodó, egészen addig, amíg a reformáció le nem hűtötte az ünnepi vidámságot.

 

Lencse, bab: igen - férges alma: NEM!

 

A szerencsés évkezdet miatt ilyenkor sok babot és lencsét kell enni, mivel az bőséghez és gazdagsághoz juttatja elfogyasztóját. A káposzta a sok levele miatt jelenti ugyanezt. A sokszemű mák is a bőséget és a termékenységet fokozza a kalácsban, míg a dió egészségmegőrző és gonosz űző szerepe miatt került az asztalra, akárcsak a fokhagyma.

 

Az alma és a dió egykor a karácsonyesti jóslás elmaradhatatlan kelléke volt.

 

Akinek az asztal körül férges alma jutott, arról azt tartották, hogy a következő évben megbetegszik, sőt meg is hal. Ezért igyekeztek szép, egészséges almát és diót fogyasztani. Hasonló óvó-védő szerepe van a méznek és a mézzel készült édességnek is...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ponthogy.blog.hu/api/trackback/id/tr6813377281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.