Volt már úgy, hogy valamit el akartál mondani valakinek? Egy jó tippet, egy konyhai fortélyt, vagy esetleg egy ajándékötletet? Pont így vagyok ezzel én is.

5 súlyos hiba, amit marhapörkölt készítésekor elkövethetsz

2019/04/27. - írta: ponthogy

Mindenkinek megvan a kedvenc marhapörkölt receptje, ami alapján elkészíti az ételt. Ám hiába a bevált recept, nem mindig sikerül úgy, ahogy azt elképzeltük. Miért van ez?

A marhapörkölt készítése során több súlyos hiba is becsúszhat, ami miatt nem lesz olyan finom az étel mint máskor.

marhaporkolt-hiba.jpg

A jó hír az, hogy összeszedtem azokat az alapvető dolgokat, melyek a problémát okozzák. Ha ezekre odafigyelsz, és betartod a jól bevált recepted előírásait, akkor nem lesz baj a marhapörkölttel: a tiéd lesz a legfinomabb a világon. (na jó, ez azért talán túlzás...)

Ez az 5 alapvető hiba fordulhat elő a marhapörkölt készítésekor

 

  1. Rossz húst választasz alapanyagnak. No nem romlottat, csak nem olyat, amiből finom étel készíthető. A legjobb marhapörkölt marhalábszárból készül. Most sorolhatnám, hogy miből lehet még elkészíteni, de aki a tökéletesre törekszik, az lábszárt választ. Apropó hús! Egyenlő kockákra vágd fel, hogy egyszerre, egy időben süljön át az összes hús.
  2. Túl sok hagymát teszel a pörköltbe. És ezzel olyan édeskés lesz az étel, hogy a hús finom íze teljesen elveszik mellette! Hidd el, egy kiló húshoz elegendő egy nagy fej vöröshagyma! Maximum másfél.
  3. Étolajjal főzöd a marhapörköltet. Ez azért súlyos hiba, mert az igazi marhapörkölt zsiradéka nem más, mint a füstölt szalonnából kiolvasztott zsír. Ezen kell elősütni a kockára vágott húst és ezen kell megpirítani a hagymát is. A "sima" disznózsír még elfogadható, de az étolajat használd inkább másra!
  4. Nyakon öntöd vízzel, mondván úgyis elfőli a levét! Ez a része igaz, ám az íze nem lesz olyan, mint annak a pörköltnek, amit kevés folyadékkal teszel fel, majd ahányszor elfőli a levét, mindig csak kevés folyadékkal pótolod vissza. Isteni lesz a pörkölt, ha többször visszapirítod zsirjára.
  5. A vörösboros marhapörköltbe felesleges jó bort önteni - gondolod te. Hát igen, sokan olyan lőrét adnak az ételhez, amit egyébként kiöntenének a lefolyóba. Hibás elmélet! Bármilyen ételre igaz: tökéletes ételt csak tökéletes alapanyagból lehet készíteni! (Itt egy tökéletes vörösboros marhapörkölt recept!)

Azt gondolom ezeken a dolgokon szokott elcsúszni a marhapörkölt készítés. Nyilván lesz aki nem ért velem egyet: "jó annak a marhanyak is, kell bele a sok hagyma, attól lesz finom a szafjta, stb."

Én azt mondom: próbáld elkerülni a fenti hibákat és isteni lesz a marhapörkölted!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ponthogy.blog.hu/api/trackback/id/tr5714789454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2019.05.28. 14:11:53

Ez parádés! Azt írja a "mester", hogy súlyos hiba éátolajjal főzni a marhapörköltet... Majd betesz a vcégére egy állítlag tökéletes vörösboros marhapörkölt receptet, aminek a 2. pontja így szól: "2. Avöröshagymát vágd apróra, fonnyaszd meg az OLAJON...(nagybetűzés tőlem) Ezért imádom a botcsinálta séfek írásait olvasni, mert saját magukat cáfolják meg! Egyébként én is szonnakockából nyert zsíron készítem a lábszárpörköltet, de pl. Isten ments, hogy a "tökéleteshez" hasonlóan botmixerrel pürésítsem az alapot, és majd attól lesz krémes a szaft! Aki nem tud főzni, ne menjen a henteshez!

ponthogy · http://ponthogy.blog.hu 2019.05.28. 14:19:51

Köszönöm az észrevételt! Észre vehettem volna én is. (Pedig nem vagyok se mester, se séf).
További szép napot!
süti beállítások módosítása