Volt már úgy, hogy valamit el akartál mondani valakinek? Egy jó tippet, egy konyhai fortélyt, vagy esetleg egy filmes hírt? Pont így vagyok ezzel én is.

10 hasznos tipp, mely a babaváró szülőknek megoldja a névadás kérdését

2019/06/23. - írta: ponthogy

Te már tudod milyen nevet adsz a babának?

A babavárás egyik legizgalmasabb mozzanata, amikor a kis jövevénynek a nevét tervezgeted. Szeretnél valami egyedit, valami különlegeset kitalálni, ugyanakkor nem szeretnéd, hogy pont a neve miatt csúfolják a gyermeked a suliban.

baby-428395_640.jpg

Ha úgy indulsz neki, hogy találomra el kezded olvasni az anyakönyvezhető keresztnevek jegyzékét, akkor abból semmi jó nem fog kisülni.

Akkor mit csinálj?

Gondold át az alábbi szempontokat, melyik fontos neked ahhoz, hogy a legmegfelelőbb nevet megtaláld a babádnak. Ezekkel a tippekkel kizárhatsz elég sok nevet, vagy újakat rakhatsz az "esélyes nevek" csoportba.

A poszt vége felé azt is elmondom, hogyan tudsz olyan keresztnevet választani a babának, amilyet még senki sem kapott Magyarországon.

Van, amikor a szülőszobában dől csak el a név kérdése

Találsz az interneten különféle utónév kalkulátorokat. De miért bíznád a keresztnév választás izgalmas folyamatát egy arc nélküli programra? Nézd inkább át az alábbi szempontokat, és dönts ezek alapján!

Be kell valljam, nálunk az első baba születésekor semmilyen átgondolt terv nem volt. Egyszerűen rátaláltunk pár névre, és ezeket váltogattuk egészen a születésig.

A szülőszoba előtt tipródva vártam, hogy kitolják a trónörököst a szobából a nővérek. Miután meggyőződtem róla, hogy vele is és az anyukával is minden rendben van, az volt az első kérdésem:

- És mi lett a neve?

Mert az izgalommal teli várakozásban teljesen elfelejtettem, hogy melyik nevet választottuk a nejemmel...

Kezdjünk neki, jöjjenek a tippek!

Az utónév választás szempontjai

Hasznos tippek utónév választáshoz.

baby-3109433_640.jpg

1. Kapja az a gyerek a szülő, vagy nagyszülő nevét?

Ne kapja!

Sok helyütt szokás, hogy a szülők, vagy a nagyszülők nevei közül választanak keresztnevet a csecsemőnek.

Így előfordulhat, hogy egy családon belül, három, vagy akár négy azonos nevű ember él együtt. Szerintem ez nem jó dolog. A gyermek a vezetéknevével vigye tovább ősei nevét, a keresztneve legyen egyedi.

Van aki ezt az érvelést félig elfogadva úgy dönt, hogy a gyereknek két keresztnevet ad születéskor. Az első egy új név, a második pedig valamelyik felmenő keresztneve. Én ezt is ellenzem, a saját tapasztalatom alapján!

Második keresztnévként anyakönyvezték nekem apám nevét, amit egyébként nem használok, de a hivatalos iratokban szerepel. Nem kevés kavarodás volt már emiatt az életben!

2. Összecsengő kezdőbetűk

Németh Nándor, Kovács Kati, Kövér Kálmán, Horváth Hanna, Palkovits Péter. Vannak akik az alliterációra  esküsznek, és van is benne valami. Ha neked tetszik az a megoldás, hogy a vezetéknév és a keresztnév kezdőbetűje megegyezzen, akkor lényegesen leszűkül a választható nevek köre.

3. Dallamos legyen a teljes név

Mit jelent, hogy dallamos? A magánhangzóktól, szótagok számától lehet egy teljes név dallamos. Például a Szentgyörgyi Albert (elnézést) kevésbé dallamos, mint a Kovács Jónás, vagy a Horváth Loránd.

Tudsz még dallamos neveket? Gondolkodj!

4. Becéző nevek

Vannak olyan keresztnevek, melyek becézett alakja önmagában is adható. Ilyen például a Katica, a Gergő, a Zolta, vagy a Bandó. (Segítek: Katalin, Gergely, Zoltán, András becézett alakjaival példálóztam).

Az ilyen nevek választását azért kell átgondolni, mert az a név, ami illik mondjuk 30 éves korig, nem biztos, hogy idősebb korban is jól áll a viselőjének.

Persze vannak kivételek, mint Illényi Katica, vagy Nagy Bandó András. Nekik semmi baj a becézett alakú nevükkel.

9. Vicces nevek

Na ez az, amit nem ajánlok! Az a gyerek egyszer fel fog nőni és a babaként, vagy gyerekként poénosnak tartott, viselhető név hirtelen nyűg lesz a számára. Ne add a gyerekednek azt a keresztnevet, melyet a vezetéknévvel összeolvasva értelmes szöveg jön ki.

Pl.: Lapos Elemér, Szikla Szilárd, Csik Lóránt, Tök Ödön, Mor Zsolt, Kandisz Nóra, Végh Béla, Major Anna, Virra Dóra, stb...

10. Divatos nevek

Magyarországon bármi előfordulhat. Még az is, hogy egy tévésorozat hőséről, internetes sztárról, külföldi celebről  nevezzenek el gyereket. Soroljam?

Szamanta, Izaura, Denisz, Lorenzó, Rodrigó, Ronaldó, Dzsesszika, stb.

Nekem ezzel semmi bajom sincs. Magam azonban senkiért sem rajongtam annyira, hogy névválasztáskor szóba jöhetett volna a neve.

Ha te is egy divatos nevet választanál, de nem találod az anyakönyvezhető nevek között, akkor mi a teendő? Erről lesz még szó a következőkben!

Keresztnév kereső oldal

A szóba jöhető keresztnevek böngészéséhez kattints a képre!

keresztnevek.jpg

Így adhatsz olyan nevet a babának, amilyet Magyarországon még senki sem viselt

Ha olyan nevet választanátok, amely nem szerepel a hivatalos utónévkönyvben, már a baba születése előtt érdemes a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez fordulni.

A különleges utónevek kérelmezéséhez szükséges információkat itt találod: Info

A lényeg az, hogy ha magyar állampolgár olyan utónevet (másként: keresztnevet) szeretne bejegyeztetni, amely nem található meg az MTA Nyelvtudományi Intézet honlapján levő női és férfiutónevek listájában, akkor ezt a nevet hivatalos eljárásban a

Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán

(levélcím: 1357 Budapest, Pf. 6.; telefon: 06-1-795-5000; e-mail: hatosagi@me.gov.hu) kell kérvényeznie a kormany.hu portálról letölthető formanyomtatványon.

* * *

Kész. Ennyit akartam mondani a babaváró szülőknek (nagyszülőknek is), hogy könnyen megoldják a névadás kérdését.

Röviden összefoglaltam, hogy mit érdemes figyelembe venni, amikor utónevet választasz a babának. Azt is megmutattam, mit kell tenned ahhoz, hogy igazán különleges nevet választhass. Akár olyat is, amilyet Magyarországon még senki nem viselt.

Remélem tudtam segíteni!

Fotók: pixabay.com, tippekneked.hu
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ponthogy.blog.hu/api/trackback/id/tr9314907202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2019.06.24. 17:40:18

Mitől is dallamosabb a Horváth Loránd, mint a Szentgyörgyi Albert?

ponthogy · http://ponthogy.blog.hu 2019.06.24. 17:42:07

@Frady Endre: talán a vezetéknév és a keresztnév azonos magánhangzóitól?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2019.06.25. 05:33:13

@ponthogy: Ne keverjük a rímet a ritmussal! Sejtettem, hogy ez a félreértés tárgya. Ha már egyszer költő vagyok... ;-)

ponthogy · http://ponthogy.blog.hu 2019.06.25. 05:34:32

@Frady Endre: rendben. Köszönöm az észrevételt.

vg123 2019.06.25. 18:15:32

Aki magyar az Vajknak vagy Vazulnak, esetleg Koppánynak nevezi el a gyerekét. Lánynak lehet még Vazulina (Vazelina) , Vajkina, Koppanyina. Ezek úgyis gyönyörűen, szlávos (orosz birodalmi őshazás) felhanggal csilingelnek.