Volt már úgy, hogy valamit el akartál mondani valakinek? Egy jó tippet, egy konyhai fortélyt, vagy esetleg egy ajándékötletet? Pont így vagyok ezzel én is.

Valóban léteznek démonok? Vagy szellemek? Esetleg lidércek?

2016/05/25. - írta: ponthogy

A démon szó jelentésével sokan nem vagyunk tisztában. Vannak akik egyenesen a sátánnal azonosítják, míg mások szerint semmi köze sincs a démonoknak a gonoszhoz. Kik vagy mik azok a démonok és miért használjuk többféle értelemben, akár jelzőként is a démon szót?

A lexikonokból tudjuk, hogy régen az Isteneket azonosították démonként azokban a vallásokban, melyek a több isten hitet hirdették. A mitológia szerint azonban alacsonyabb rendűek az Isteneknél, de magasabb rendűek az embereknél, az Istenek követői, azok szolgái. Míg manapság általában negatív értelemben használjuk a démon szót, addig a mitológia ismert jóakaratú démonokat is. 

Miért mondják egy csinos nőre, hogy a vörös démon? Milyen az, amikor valaki nem tud leszámolni a démonaival? Igaz, hogy a lidérc is egy démon?

 halloween-1232294_640.jpg

A lidérc egy különleges démon, mely rádtelepszik álmodban (lidércnyomás) és kiszívja belőled az erőt. Ha erősen izzadva felébredtél, a szíved hevesen ver és csak lassan tudsz megnyugodni. De persze más meghatározása is létezik, ennek a kimondottan magyar eredetű démonnak.

A mitológia és a vallás alakította képet manapság a filmek és az internet módosítgatja a démonokról. Horror és fantasy filmek közkedvelt szereplői a démonok mégpedig úgy, hogy sokszor meg sem jelennek a filmben. Csak beszélnek róluk, vagy valamilyen rémisztő hangot hallatnak, esetleg az árnyékuk tűnik fel egy-egy képkockán. A vörös démon jelző a köznyelvben az ördögi szépségre utal, a titokzatos, megfejthetetlen nőre, aki vonz és taszít egyszerre. Ha valaki nem tud leszámolni a saját démonaival, az az őt követő, zaklató szellemeivel való állandó hadakozásban marad alul.

Apropó szellemek. Sokan kételkednek a létezésükben, ám egyre több bizonyosság lát napvilágot létezésükről. A démonokat a szellemekkel azonosítják, az ellenük való küzdelemnek hivatásos harcosai megtalálhatók szerte a világban. Démonvadász, szellemirtó, lidérc űző? Mindegy minek nevezzük a paranormális jelenségekre egyfajta választ adni képes embereket.

A démonokkal az a helyzet, hogy addig nem nagyon hiszünk bennük, amíg nem tapasztaljuk meg valami módon a létezésüket. A szerencsések csak egy könyvben, vagy filmen, a kevésbé szerencsések akár testközelből is... 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ponthogy.blog.hu/api/trackback/id/tr18746388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása