Volt már úgy, hogy valamit el akartál mondani valakinek? Egy jó tippet, egy konyhai fortélyt, vagy esetleg egy ajándékötletet? Pont így vagyok ezzel én is.

Richard Nixon, az édesapák elnöke

2020/06/07. - írta: ponthogy

387px-richardnixoncrop.jpgRichard Nixon (1913 – 1994) az Amerikai Egyesült Államok 36. alelnöke volt Dwight D. Eisenhower kormányzása alatt, 1953 és 1961 között. Aztán 1969-ben megválasztották az USA 37. elnökének.

Ezt a posztot töltötte be 1974. augusztus 9-ig, amikor a Watergate-botrány  néven elhíresült politikai események miatt lemondott.

De most nem Nixonról, a politikusról akarok beszélni...

Amiért most szóba hozom Nixont, az nem más, mint az az édesapákkal kapcsolatos cselekedete, amit sokan talán nem is tudnak: 

Richard Nixon hivatalos ünneppé tette az apák napját!

Apák napja közelgő dátuma alkalmából kezdtem el kutakodni egy kicsit a történelemben, hogy kinek is köszönhetjük azt az ünnepet, amit nem is igazán ünnepelnek meg, még idehaza sem.

Be kell valljam, nálunk a családban sem szokás megünnepelni az apák napját. Az anyák napi megemlékezés szinte természetes volt, hiszen már az oviban műsort adtunk a nagyinak és az anyunak. De a papáék miatt sosem kellett verset tanulnom. Sem az óvodában, sem az iskolában.

De térjünk vissza Nixonhoz!

A mai napig neki tulajdonítják az apák napját hivatalossá tételét, ám a kezdeményezés nem tőle indult.

1966-ban Lyndon B. Johnson amerikai elnök kiadta az első elnöki nyilatkozatot az apák tiszteletére, és június harmadik vasárnapját az Apák napjának nevezte ki. Tulajdonképpen ez volt az, ami elindította az egész világon a mozgalmat, mely szerint – az édesanyákhoz hasonlóan – az édesapákat is meg kell ünnepelni.

Rossz nyelvek szerint apák napja minden fizetés nap, minek nekik külön ünnepnap?

1972-ben, Johnson elnök nyilatkozata után hat évvel június 3. vasárnapját hivatalosan is állandó nemzeti ünnepé tették úgy, hogy Richard Nixon elnök aláírta az erről szóló törvényt.

Na ezért mondom, hogy Richard Nixon, az édesapák elnöke.

(Fotó: Official White House photo)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ponthogy.blog.hu/api/trackback/id/tr3115752234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása