Volt már úgy, hogy valamit el akartál mondani valakinek? Egy jó tippet, egy konyhai fortélyt, vagy esetleg egy filmes hírt? Pont így vagyok ezzel én is.

Richard Nixon, az édesapák elnöke

2020/06/07. - írta: ponthogy

387px-richardnixoncrop.jpgRichard Nixon (1913 – 1994) az Amerikai Egyesült Államok 36. alelnöke volt Dwight D. Eisenhower kormányzása alatt, 1953 és 1961 között. Aztán 1969-ben megválasztották az USA 37. elnökének.

Ezt a posztot töltötte be 1974. augusztus 9-ig, amikor a Watergate-botrány  néven elhíresült politikai események miatt lemondott.

De most nem Nixonról, a politikusról akarok beszélni...

Amiért most szóba hozom Nixont, az nem más, mint az az édesapákkal kapcsolatos cselekedete, amit sokan talán nem is tudnak: 

Richard Nixon hivatalos ünneppé tette az apák napját!

Apák napja közelgő dátuma alkalmából kezdtem el kutakodni egy kicsit a történelemben, hogy kinek is köszönhetjük azt az ünnepet, amit nem is igazán ünnepelnek meg, még idehaza sem.

Be kell valljam, nálunk a családban sem szokás megünnepelni az apák napját. Az anyák napi megemlékezés szinte természetes volt, hiszen már az oviban műsort adtunk a nagyinak és az anyunak. De a papáék miatt sosem kellett verset tanulnom. Sem az óvodában, sem az iskolában.

De térjünk vissza Nixonhoz!

A mai napig neki tulajdonítják az apák napját hivatalossá tételét, ám a kezdeményezés nem tőle indult.

1966-ban Lyndon B. Johnson amerikai elnök kiadta az első elnöki nyilatkozatot az apák tiszteletére, és június harmadik vasárnapját az Apák napjának nevezte ki. Tulajdonképpen ez volt az, ami elindította az egész világon a mozgalmat, mely szerint – az édesanyákhoz hasonlóan – az édesapákat is meg kell ünnepelni.

Rossz nyelvek szerint apák napja minden fizetés nap, minek nekik külön ünnepnap?

1972-ben, Johnson elnök nyilatkozata után hat évvel június 3. vasárnapját hivatalosan is állandó nemzeti ünnepé tették úgy, hogy Richard Nixon elnök aláírta az erről szóló törvényt.

Na ezért mondom, hogy Richard Nixon, az édesapák elnöke.

(Fotó: Official White House photo)

 

Szólj hozzá!

Az internet ünnepe

2020/04/24. - írta: ponthogy

Mikor ünnepeljük a világhálót?

Nem is olyan régen még internet sem volt, ma meg már nincs iwiw se.

Szerinted milyen lenne manapság az élet internet nélkül? Segítek: elképzelhetetlen. Különösen most, amikor ez a poszt születik, koronavírus idején.

Úgyhogy az internet igazán megérdemelné, hogy legyen egy tisztességes ünnepe. Egy olyan, amire mindenki odafigyel és nem csak elolvassa az újságban, hogy épp ma van az internet világnapja.

Legyen munkaszüneti nap az internet ünnepe!

Mert világnapja már van az internetnek, de igazi ünnepe az nincs.

Lehetne mondjuk munkaszüneti nap az internet világnapja. Akkor biztosan mindenki tisztességesebben megünnepelné a világhálót. Azt, aminek segítségével dolgozunk, szórakozunk és hivatalos ügyeinket intézzük.

Oké, egyetlen világnap sem munkaszüneti nap Magyarországon: idehaza elsősorban a nemzeti- és egyházi ünnepek alkalmával vannak munkaszüneti napok.

Az internet napja lehetne az első...

Szerinted?

Címkék: internet ünnep
Szólj hozzá!

Hamarosan itt a Halloween - és lesz jövőre is!

2019/10/20. - írta: ponthogy

2019-ben ugyan akkor van Halloween, mint az előző, vagy akár a következő évben. Idén egy csütörtöki napon ünneplünk a töklámpások között.

De Halloween 2020-ban milyen napra esik? Hogy nem csütörtök, az tuti!

Mindent tudsz Halloween ünnepéről?

Ha igen, akkor ne nézd meg a

Tíz érdekesség Halloween kapcsán

című írásomat!

Címkék: ünnep halloween
Szólj hozzá!

Filmkereső programok, módszerek

2019/10/13. - írta: ponthogy

Így találd meg azt a filmet, amiről csak halvány emlékeid vannak

Filmkereső programok - Google

Miért van szükség filmkereső programok használatára? Ha nem tudod egy film címét, akkor egyszerűen beírod a keresőbe és várod, hogy kidobja a várt eredményt.

 

Te is így keresed a filmet, amit láttál már valamikor és újra megnéznéd? Csak nem tudod a címét, nem ismered a szereplőit és nem tudod ki rendezte.

 

 A filmkereső programok legjobbika a Google 

 

Ha keresel egy filmet, minden arra ösztökél, hogy a filmet a Google segítségével keresd. Ha ránézel a telefonodra, ott a kereső mező, csakúgy mint az asztali géped, vagy a laptopod böngészőjében is. Bepötyögöd – vagy a beépített hangfelismerőt használva bemondod – mit keresel és ömlik eléd a találati lista.

 

Először én is így próbálkozom.

 

De van más megoldás is! De előbb lássuk, segít-e neked a Google kereső movie operátora!

 

Ha Movie operátor segítségével keresel filmet...

 

...akkor tudnod kell a film címét!

Mit tud a movie operátor? Mondok egy példát és világos lesz.

Ha azt írod a keresőmezőbe a böngésződben, hogy Arthur, akkor ki fog jönni mindenféle találat. Névnap, könyv, híres ember, stb.

Ha így írod be a keresőmezőbe a szöveget:

movie:Arthur

akkor egész más eredményt fogsz kapni. Csak az Arthur című filmekről (Nem csak egy van) fogsz információkat kapni. Próbáld ki!

(Sok keresést pontosító operátor létezik, a teljes listát a linkre kattintva tudod megnézni!)

 

Mozifilm keresése fórumokon, cikkek hozzászólásaiban, filmajánlók alatt

Vannak akik nem foglalkoznak filmkereső programok keresésével és nem használják a Google-t sem.

Sokkal izgalmasabb nekik egy beszélgetést kezdeményezni valamilyen filmes fórumon.

Egy példa a Filmkatalógus.hu oldalról:

Sziasztok! Segítsetek légyszi mert már megőrülök,hogy nem találok egy filmet.
A főszereplő hasonlít Best Grylls re. Egy balul sikerült közel keleti bevetés után lecsúszik ,de a volt bajtársak munkát ajánl neki az ügynökségénél,valakit meg kell mentenie. Több rész készült,mindig más országba küldik.Ha már a színész neve meglenne,annak is örülnék!
Köszönöm

Forrás: https://www.filmkatalogus.hu/forum-966

A fentiekben a helyesírási hibákat, elírásokat nem javítottam ki...

A filmbarátok segítenek-e egymásnak?

Egyszerűbb a dolgod, ha tudsz valamilyen konkrétumot a filmről.

Ismered valamelyik színészt a filmben, vagy tudod ki rendezte. Vagy tudod, mikor fog megjelenni.

A Mozifilmek 2020 oldalon például egy egyszerű, oldalon belüli kereséssel meg tudod mondani, mikorra tervezik a Mulan, vagy a Bad Boys 2. bemutatóját. Ehhez persze tudnod kell, hogy mindkét film bemutatója 2020-ban lesz. Hogyan keress? Az oldalon belül nyomd le a [Ctrl]+[F] billentyűket egyszerre, majd írd be a kereső mezőbe, hogy „Mulan” (vagy: "Bad Boys"). A böngésző rögtön megtalálja a filmet!

Tudsz filmajánló oldalakon máshogy is keresni. A példánál maradva: a Mulan megjelent már rajzfilmen. Annak a filmajánló cikkéhez hozzászólásban beírhatod a kérdésedet. A filmbarátok biztosan segíteni fognak a filmes kérdés megválaszolásában.

A legjobb filmkereső webhely: WWM (TIPP√)

Filmkereső webhely

Készült egy weboldal, ami kimondottan a filmkeresésekre specializálódott. Nevezhetjük filmkereső programnak, oldalnak, webhelynek. A készítői a What Is My Movie? (WWM) nevet választották maguknak.

Ahogy a fotón látod, tudsz keresni a címre, a szereplőre, vagy a rendezőre központosítva.

Oké, az oldal angol nyelvű, de ez ne tartson vissza a használatától!

Filmkeresés a Youtube segítségével?

A RETROSHOCK FILMKERESŐ egész jól működik, jelen pillanatban csaknem 7000 filmkereső hozzászólással rendelkezik!

Neked van valamilyen film a gondolataidban, aminek a címe sehogy  sem jut eszedbe?

Próbáljuk ki a blog.hu erejét!

Te melyik filmet keresed?

Írd ide hozzászólásban!

Címkék: tipp film kultúra
Szólj hozzá!

10 hasznos tipp, mely a babaváró szülőknek megoldja a névadás kérdését

2019/06/23. - írta: ponthogy

Te már tudod milyen nevet adsz a babának?

A babavárás egyik legizgalmasabb mozzanata, amikor a kis jövevénynek a nevét tervezgeted. Szeretnél valami egyedit, valami különlegeset kitalálni, ugyanakkor nem szeretnéd, hogy pont a neve miatt csúfolják a gyermeked a suliban.

baby-428395_640.jpg

Ha úgy indulsz neki, hogy találomra el kezded olvasni az anyakönyvezhető keresztnevek jegyzékét, akkor abból semmi jó nem fog kisülni.

Akkor mit csinálj?

Gondold át az alábbi szempontokat, melyik fontos neked ahhoz, hogy a legmegfelelőbb nevet megtaláld a babádnak. Ezekkel a tippekkel kizárhatsz elég sok nevet, vagy újakat rakhatsz az "esélyes nevek" csoportba.

A poszt vége felé azt is elmondom, hogyan tudsz olyan keresztnevet választani a babának, amilyet még senki sem kapott Magyarországon.

Van, amikor a szülőszobában dől csak el a név kérdése

Találsz az interneten különféle utónév kalkulátorokat. De miért bíznád a keresztnév választás izgalmas folyamatát egy arc nélküli programra? Nézd inkább át az alábbi szempontokat, és dönts ezek alapján!

Be kell valljam, nálunk az első baba születésekor semmilyen átgondolt terv nem volt. Egyszerűen rátaláltunk pár névre, és ezeket váltogattuk egészen a születésig.

A szülőszoba előtt tipródva vártam, hogy kitolják a trónörököst a szobából a nővérek. Miután meggyőződtem róla, hogy vele is és az anyukával is minden rendben van, az volt az első kérdésem:

- És mi lett a neve?

Mert az izgalommal teli várakozásban teljesen elfelejtettem, hogy melyik nevet választottuk a nejemmel...

Kezdjünk neki, jöjjenek a tippek!

Az utónév választás szempontjai

Hasznos tippek utónév választáshoz.

baby-3109433_640.jpg

1. Kapja az a gyerek a szülő, vagy nagyszülő nevét?

Ne kapja!

Sok helyütt szokás, hogy a szülők, vagy a nagyszülők nevei közül választanak keresztnevet a csecsemőnek.

Így előfordulhat, hogy egy családon belül, három, vagy akár négy azonos nevű ember él együtt. Szerintem ez nem jó dolog. A gyermek a vezetéknevével vigye tovább ősei nevét, a keresztneve legyen egyedi.

Van aki ezt az érvelést félig elfogadva úgy dönt, hogy a gyereknek két keresztnevet ad születéskor. Az első egy új név, a második pedig valamelyik felmenő keresztneve. Én ezt is ellenzem, a saját tapasztalatom alapján!

Második keresztnévként anyakönyvezték nekem apám nevét, amit egyébként nem használok, de a hivatalos iratokban szerepel. Nem kevés kavarodás volt már emiatt az életben!

2. Összecsengő kezdőbetűk

Németh Nándor, Kovács Kati, Kövér Kálmán, Horváth Hanna, Palkovits Péter. Vannak akik az alliterációra  esküsznek, és van is benne valami. Ha neked tetszik az a megoldás, hogy a vezetéknév és a keresztnév kezdőbetűje megegyezzen, akkor lényegesen leszűkül a választható nevek köre.

3. Dallamos legyen a teljes név

Mit jelent, hogy dallamos? A magánhangzóktól, szótagok számától lehet egy teljes név dallamos. Például a Szentgyörgyi Albert (elnézést) kevésbé dallamos, mint a Kovács Jónás, vagy a Horváth Loránd.

Tudsz még dallamos neveket? Gondolkodj!

4. Becéző nevek

Vannak olyan keresztnevek, melyek becézett alakja önmagában is adható. Ilyen például a Katica, a Gergő, a Zolta, vagy a Bandó. (Segítek: Katalin, Gergely, Zoltán, András becézett alakjaival példálóztam).

Az ilyen nevek választását azért kell átgondolni, mert az a név, ami illik mondjuk 30 éves korig, nem biztos, hogy idősebb korban is jól áll a viselőjének.

Persze vannak kivételek, mint Illényi Katica, vagy Nagy Bandó András. Nekik semmi baj a becézett alakú nevükkel.

9. Vicces nevek

Na ez az, amit nem ajánlok! Az a gyerek egyszer fel fog nőni és a babaként, vagy gyerekként poénosnak tartott, viselhető név hirtelen nyűg lesz a számára. Ne add a gyerekednek azt a keresztnevet, melyet a vezetéknévvel összeolvasva értelmes szöveg jön ki.

Pl.: Lapos Elemér, Szikla Szilárd, Csik Lóránt, Tök Ödön, Mor Zsolt, Kandisz Nóra, Végh Béla, Major Anna, Virra Dóra, stb...

10. Divatos nevek

Magyarországon bármi előfordulhat. Még az is, hogy egy tévésorozat hőséről, internetes sztárról, külföldi celebről  nevezzenek el gyereket. Soroljam?

Szamanta, Izaura, Denisz, Lorenzó, Rodrigó, Ronaldó, Dzsesszika, stb.

Nekem ezzel semmi bajom sincs. Magam azonban senkiért sem rajongtam annyira, hogy névválasztáskor szóba jöhetett volna a neve.

Ha te is egy divatos nevet választanál, de nem találod az anyakönyvezhető nevek között, akkor mi a teendő? Erről lesz még szó a következőkben!

Keresztnév kereső oldal

A szóba jöhető keresztnevek böngészéséhez kattints a képre!

keresztnevek.jpg

Így adhatsz olyan nevet a babának, amilyet Magyarországon még senki sem viselt

Ha olyan nevet választanátok, amely nem szerepel a hivatalos utónévkönyvben, már a baba születése előtt érdemes a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez fordulni.

A különleges utónevek kérelmezéséhez szükséges információkat itt találod: Info

A lényeg az, hogy ha magyar állampolgár olyan utónevet (másként: keresztnevet) szeretne bejegyeztetni, amely nem található meg az MTA Nyelvtudományi Intézet honlapján levő női és férfiutónevek listájában, akkor ezt a nevet hivatalos eljárásban a

Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán

(levélcím: 1357 Budapest, Pf. 6.; telefon: 06-1-795-5000; e-mail: hatosagi@me.gov.hu) kell kérvényeznie a kormany.hu portálról letölthető formanyomtatványon.

* * *

Kész. Ennyit akartam mondani a babaváró szülőknek (nagyszülőknek is), hogy könnyen megoldják a névadás kérdését. Még névnap kereső oldalt is ajánlottam.

Röviden összefoglaltam, hogy mit érdemes figyelembe venni, amikor utónevet választasz a babának. Azt is megmutattam, mit kell tenned ahhoz, hogy igazán különleges nevet választhass. Akár olyat is, amilyet Magyarországon még senki nem viselt.

Remélem tudtam segíteni!

Fotók: pixabay.com, tippekneked.hu
5 komment

Így készíts kőkemény tejszínhabot habverő és robotgép nélkül

2019/05/26. - írta: ponthogy

Tökéletes tejszínhabot készíteni épp elég nehéz feladat habverővel és robotgéppel is. Hogy lehet akkor ezek nélkül kőkemény habot verni?

Most biztosan azt gondolod, hogy ez megint valami ócska trükk...

Pedig nem! Valóban van egy módszer, ami tiszta, gyors és csodás eredményt hoz.

tejszinhab.jpg

Habszifonban én még sosem csináltam tökéletes habot. Ez lehet, hogy az én hibám, de így van...

Ha robotgépet használsz a tejszínhab készítéshez, illetve habverővel próbálkozol, akkor fenn áll a veszélye, hogy a friss tejszín szerte szét fröcsög a konyhában.

Lehet, hogy kemény lesz a hab, de takaríthatsz is rendesen.

Az én módszeremmel megúszod a takarítást!

Amíg készül a kőkemény tejszínhab, biztosan nem fog szétfröccsenni semerre sem, mert...

Lezárt befőttes üvegben verjük fel a tejszínt habbá!

 

Pontosabban nem verjük, hanem rázzuk.

Ha nekem nem hiszel, akkor a cikk végén beillesztett videóban magad is megláthatod, hogy valóban működő praktikáról van szó!

Mielőtt azonban egyből az angol nyelvű videóhoz görgetnél, azt javasolom olvasd tovább a bejegyzést, mert a fontos részleteket most fogom elárulni!

Beszereztél mindent a finom tejszínhabhoz? Zárható befőttes üveged is van? Akkor tartsd be az alábbi szabályokat és rázz kemény habot az alapanyagokból!

Így készíts kemény tejszínhabot maximum 5 perc alatt

 

 

A jó minőségű (30% zsírtartalmú) tejszínt elkészítése előtt jól hűtsd le, legalább egy napig legyen a hűtőszekrényben.

 

De ez még nem elég, a befőttesüveget is le kell hűteni! Ha elfelejtetted betenni a hűtőbe, akkor tedd egy pár órára a fagyasztóba.

 

(Amikor én egyik este betettem a fridzsiderbe az üres befőttes üveget, a feleségem pár perc múlva kivette. Azt hitte megbolondultam, hogy üres edényt rakok a hűtőszekrénybe....)

 

A lehűtött tejszínt öntsd a befőttes üvegbe, add hozzá a porcukrot és (ízlés szerint) a vaníliás cukrot.

 

Jól csavard rá a tetőt, majd alakulj át bármixerré! Kezd el rázni az üveget, majd nagyjából 5 perc után nézd meg a végeredményt! Meg fogsz lepődni!

 

Ne félj attól, hogy esetleg túlrázod a tejszínt és esetleg vajat kapsz a hab helyett! Azért a vaj készítéséhez ez a módszer kevés...

 

Hihetetlenül egyszerű a módszerem? Akkor nézd meg ezt a videót!

 

Ennyi.

Remélem elégedett vagy a végeredménnyel! Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a facebookon, had ismerjék meg a barátaid is!

11 komment

A kölyökkutya kiválasztása olyan, mint a zsákbamacska

2019/05/10. - írta: ponthogy

Kivéve, ha így csinálod...

A kutyakölyök kiválasztása sokszor nem tart tovább egy óránál. Mit lehet ennyi idő alatt meglátni egy kölyökben?

A laikusok számára egyik kölyök olyan, mint a másik. Egy szőrpamacs, egy bolondos négylábú, amelyik esik-kel és egyszerűen zabálnivaló.

golden-retriever-puppy-2706672_640.jpg

Annyi tanácsot hallottál már, hogyan válasz magadnak kutyát, hogy lassan az agyadra megy. Ráadásul egyikkel sem kerültél közelebb a megoldáshoz.

Amit itt olvashatsz, az viszont csupa gyakorlatias tanács lesz!

Úgy tudod majd kiválasztani a legmegfelelőbb kutyakölyköt magadnak, hogy nem muszáj szakértőt (állatorvost, kutyakiképzőt) megkérned arra, hogy segítsen.

Ha a kiválasztáskor hibázol, az neked is és a kutyának is rengeteg bajjal jár!

Ezért készülj fel rendesen, ne hagyatkozz csak az első benyomásra!


A legtöbb ember az első látásra szimpatikus kölyök után nyúl. Ez kell, ez olyan eleven! Vagy azt választja, amelyik a többitől elkülönülve, szomorúan ül a sarokban. Gondolván, ezzel nem sok problémám lesz.

A baj ezekkel a választásokkal az, hogy téves feltevésen alapulnak.

A rossz kiválasztás következménye aztán az, hogy olyan kutya kerül a házhoz, amelyikkel csak a gond van.

Kiderül, hogy azért ült a sarokban, mert beteg, azért volt olyan eleven, mert óriási a mozgás igénye. Képzeld el utóbbi kölyköt a lakótelepi lakásodban...

Én választottam már jól is, rosszul is.

Azt is bevallom, hogy a mostani kutyámat sokáig rossz választásnak tartottam. Eleven, border coli keverék, óriási kedvvel és mozgásigénnyel. Naponta igényli a sétát és azt, hogy foglalkozzanak vele. Van a házunknak egy kis udvara, de neki annyi mozgás nem elég...
Így minden nap - esőben, hóban és a nyári nagy melegben is – megyünk sétálni.
Most már mondhatom, hogy szép lassan összecsiszolódtunk.

Mozgásigény...


Te viszont – amennyiben jól választasz – hamarabb közel kerülhetsz a kutyádhoz.


Aranyos, egy szempont. És mit nézzél még?


Itt az ideje, hogy a lényegre térjek.

puppy-1903313_640.jpg
A legfontosabb a vérmérséklet

Ha fajta tiszta kutyát választasz, akkor előre megnézheted a fajta jellemzőket: nyugodt, agresszív, nagy mozgás igényű, vagy a lakásban is elvan? Ezeket mind gondold át.

Arra vigyázz, hogy az általános jellemzőket mindig ellenőrizni kell akkor, amikor előtted van a kiskutya!

Nézd meg az anyját, hozd el a kölykét! Az anya viselkedéséből lehet következtetni a kicsik habitusára. Igaz ez a keverék kutyákra is!

Nézd meg, hogyan viselkedik a kölyök a testvéreivel! Melyik az, amelyik a vezér akar lenni, melyik az, amelyik csak tűr, csak tűr, míg a többi cibálja. Valahol a két véglet között van a jó magaviseletű kölyök.

Nézd meg melyik jön oda hozzád – az bizalommal van feléd. Esélyes!

A legfontosabb külső jegyek, melyek segítenek a döntésben

 • Szőre szép, fényes, tiszta, nem hullik akkor sem, ha megsimogatod.
 • Bőre sérülés mentes, nincsenek rajta furcsa foltok, daganatok.
 • Tekintete bátor, nyugodt.
 • Szeme tiszta, váladék mentes és nem piros a gyulladástól.
 • Füle tiszta, váladék mentes. Ha kellemetlen szaga van, az gyulladásra utalhat.
 • Fogínye rózsaszín, szagtalan.
 • Emeld fel a farkát, nézd meg a fenekét! Ugye nem látsz rajta hasmenésre utaló jeleket!?!
 • Emeld fel a kutyakölyköt! Ha nyugodt marad, az annak a jele, hogy könnyen kezelhető lesz kifejlett korában is.

Remélem sikerült a lényeget röviden összefoglalnom. Azt javaslom, beszélgess a környékeden lakó kutyatulajdonosokkal, kérd ki a véleményüket! De vigyázz, mindegyik elfogult a saját kutyájával!

Ahogy én is...

Fotók: pixabay

Szólj hozzá!

Jaj, de csúszik ez a banánhéj! Oké, de mit tud még?

2019/05/06. - írta: ponthogy

Nem is gondolnád, mennyi mindenre fel tudod használni!

banana-peel-956629_640.jpg

A legnagyobb hibát akkor követed el, amikor a banánhéjat kidobod a kukába. Mert a banánhéj számtalan módon hasznosítható, melyek közül most én is megmutatok párat.

Ugye vannak az életedben olyan dolgok, melyeket eddig csak drága pénzen vett vegyszerekkel tudtál megoldani?

Eleged van a műtrágyákból, a kozmetikumokból, a különböző bőrnyugtató szerekből, mert drágák és egyik sem oldja meg a problémádat igazán?

Mindeközben a kukában a banánhéj foglalja a helyet a többi hulladék elől, holott értelmesen fel lehetne használni.

Ezekre a problémákra kiváló megoldással szolgálok, melynek főszereplője a banánhéj. Még mielőtt a kukában végezné, használd ki remek tulajdonságait!

A pazarlás megszüntetése ott kezdődik, ahol az egyébként kidobandó dolgaidat újra hasznosítod. Majd később meglátod, ebből mennyi előnyöd származik!

A legtöbb ember hitetlenkedve áll a természetes megoldásokkal szemben. Jobban bíznak a boltban vásárolt vegyszerekben, mint a kéznél lévő megoldásban.

Tudod mi ezzel a legnagyobb probléma? Hogy a felesleges pénzkidobás mellett még a környezetüket is megterhelik.

A baj az, hogy az emberek nem gondolkodnak, ezért a pazarlás egyre nő, az értékes anyagok – mint amilyen a banán héja – a szemétben kötnek ki.

Hadd mondjam el, hogy én is hitetlenkedtem: nehogy már a banánhéj ennyi mindenre jó legyen! De a kíváncsiságom legyőzte a hitetlenkedésemet – szerencsére!

Öt olyan dolog van, ami nálam bizonyítást nyert a banánhéj hasznosításával kapcsolatban.

Próbáld ki, nyugodt szívvel ajánlom, mert mindegyik tippem működik!

Sose dobd ki a banánhéjat, mert az pénzbe kerül!

Pénzbe kerül a szemét elszállítása és azoknak a szereknek a beszerzése, melyek kiválthatók lennének ezzel a természetes, növényi alapú anyaggal.

Figyelj, most jön a lényeg!

Mindenki szeretne vakítóan fehér fogakat, olyanokat, mint a hollywoodi sztároknak van. Igen ám, de az vagyonokba kerül! Kivéve, ha a kidobásra ítélt banánhéjjal naponta bedörzsölöd a fogaidat! A természetes fehérítő hatása révén a banánhéj kiváló fogápoló. És jóval olcsóbb, mint más fogfehérítő anyag.

A rovarcsípések kellemetlen tünete a viszketés, amit kitűnően enyhít a banánhéj. Helyezd a csípésre, hagyd rajt negyed óráig, majd élvezd a hatását!

Ami mindenkinek eszébe jut a növényi hulladékok kapcsán, az a komposztálás. A banánhéjat érdemes feldarabolni, úgy keverni a komposztba, hogy hamarabb lebomoljon.

Cipőápoló! A karcos, töredezett cipőt úgy lehet ragyogóvá tenni, ha banánhéjjal átdörzsölöd. Eltömíti a bőrcipő apró repedéseit és fényesíti is. 

Végezetül egy jó szándékú javaslat: gondolj az itt telelő madarakra, a banánhéj kiváló madáreleség, a téli időszakban szívesen csipegetnek belőle a madarak.

Ugye azt nem kell mondanom, hogy a fogfehérítéshez, viszketés ellen, cipőpucoláshoz vagy madáreleségnek felhasznált (elhasznált) banánhéjat a komposztba dobd ki?

Csak annyit kell tenned, hogy gondolkozol egy picit, mielőtt a kukába dobnád a banánhéjat. Spórolhatsz, óvhatod a környezeted és hasznos dolgokra használhatod, ahelyett, hogy a szemétben végezné.

Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá!

5 súlyos hiba, amit marhapörkölt készítésekor elkövethetsz

2019/04/27. - írta: ponthogy

Mindenkinek megvan a kedvenc marhapörkölt receptje, ami alapján elkészíti az ételt. Ám hiába a bevált recept, nem mindig sikerül úgy, ahogy azt elképzeltük. Miért van ez?

A marhapörkölt készítése során több súlyos hiba is becsúszhat, ami miatt nem lesz olyan finom az étel mint máskor.

marhaporkolt-hiba.jpg

A jó hír az, hogy összeszedtem azokat az alapvető dolgokat, melyek a problémát okozzák. Ha ezekre odafigyelsz, és betartod a jól bevált recepted előírásait, akkor nem lesz baj a marhapörkölttel: a tiéd lesz a legfinomabb a világon. (na jó, ez azért talán túlzás...)

Ez az 5 alapvető hiba fordulhat elő a marhapörkölt készítésekor

 

 1. Rossz húst választasz alapanyagnak. No nem romlottat, csak nem olyat, amiből finom étel készíthető. A legjobb marhapörkölt marhalábszárból készül. Most sorolhatnám, hogy miből lehet még elkészíteni, de aki a tökéletesre törekszik, az lábszárt választ. Apropó hús! Egyenlő kockákra vágd fel, hogy egyszerre, egy időben süljön át az összes hús.
 2. Túl sok hagymát teszel a pörköltbe. És ezzel olyan édeskés lesz az étel, hogy a hús finom íze teljesen elveszik mellette! Hidd el, egy kiló húshoz elegendő egy nagy fej vöröshagyma! Maximum másfél.
 3. Étolajjal főzöd a marhapörköltet. Ez azért súlyos hiba, mert az igazi marhapörkölt zsiradéka nem más, mint a füstölt szalonnából kiolvasztott zsír. Ezen kell elősütni a kockára vágott húst és ezen kell megpirítani a hagymát is. A "sima" disznózsír még elfogadható, de az étolajat használd inkább másra!
 4. Nyakon öntöd vízzel, mondván úgyis elfőli a levét! Ez a része igaz, ám az íze nem lesz olyan, mint annak a pörköltnek, amit kevés folyadékkal teszel fel, majd ahányszor elfőli a levét, mindig csak kevés folyadékkal pótolod vissza. Isteni lesz a pörkölt, ha többször visszapirítod zsirjára.
 5. A vörösboros marhapörköltbe felesleges jó bort önteni - gondolod te. Hát igen, sokan olyan lőrét adnak az ételhez, amit egyébként kiöntenének a lefolyóba. Hibás elmélet! Bármilyen ételre igaz: tökéletes ételt csak tökéletes alapanyagból lehet készíteni! (Itt egy tökéletes vörösboros marhapörkölt recept!)

Azt gondolom ezeken a dolgokon szokott elcsúszni a marhapörkölt készítés. Nyilván lesz aki nem ért velem egyet: "jó annak a marhanyak is, kell bele a sok hagyma, attól lesz finom a szafjta, stb."

Én azt mondom: próbáld elkerülni a fenti hibákat és isteni lesz a marhapörkölted!

2 komment
süti beállítások módosítása