Van akinek ez a véleménye, van akinek ponthogy más. Friss írások, RSS cikkek

Tojásos nokedli, tojásos galuska egy perc alatt

2019/04/17. - írta: ponthogy

Tojásos nokedli, ahogy én készítem

Van, aki külön megsüti a tojást és úgy keveri hozzá a galuskához?

Minek?

A felvert tojásokat megsózom, (esetleg borsozom is) és a kevés zsiradékon felmelegített galuskára öntöm.

Összesütve sokkal finomabb lesz, mint külön kevergetve...

 

Szólj hozzá!

Melyik 2019 legjobb filmje?

2019/03/10. - írta: ponthogy

Talán korai feltenni ezt a kérdést 2019 tavaszán, de ha egy dolgot veszünk figyelembe a legjobb film kiválasztásakor, akkor a kérdést nagyon is egyszerű eldönteni.

A választásom során a hazai mozik által 2019-ben bemutatott, vagy bemutatásra kerülő filmeket vettem figyelembe és abszolút nem gondolom, hogy elhamarkodottan döntöttem!

Természetesen ez egy szubjektív vélemény, amivel lehet vitatkozni, lehet vele egyet érteni. De az biztos, hogy a 2019-es mozifilmek közül már megvan a győztes. És nem csak azért, mert Oscar-díjat kapott a saját kategóriájában, hanem azért is, mert óriási színészi alakítások repítették a győzelem felé.

2019 legjobb filmje: A zöld könyv

 

2019 legjobb filmjét tehát főszereplői juttatták a csúcsra, ám a Mahershala Ali, Viggo Mortensen filmsztár párosból csak előbbi ünnepelhetett Oscar-díjat. Ő a legjobb mellékszereplőnek járó szobrocskát kapta meg.

Viggo Mortensen a legjobb férfi színészek 2019-ben díj elnyeréséért indult, de csupán jelölésig jutott, azaz benne volt az 5 legjobb színész között, de nem nyerte el a díjat.

2019 legjobb filmje: A zöld könyv

 

Miről szól a Zöld könyv?

 

Egy furcsa párosról, akik fittyet hánynak arra, hogy a színes bőrű művészeket nem szívesen látnak Amerika déli államaiban.

Az afroamerikai zongorista, Don Shirley (Mahershala Ali) és fehér sofőrje, Tony Lip (Viggo Mortensen)  ép oda indul turnézni. A két ember nem csak bőrszínében, de stílusában, habitusában is erősen eltérő személyiség. Ennek ellenére az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek.

A zöld könyv trailer

 

 

A filmet egy igaz barátság története ihlette. Két olyan ember kötődik egymáshoz, akik szinte mindenben különböznek. Ezt látva felvetődik bennem: vajon mennyire igaz a közmondás: Madarat tolláról, embert barátjáról? (A közmondásról a linkre kattintva olvashatsz!)

Oscar-díjak

 

A zöld könyv lett 2019 legjobb filmje, megkapta a legjobb eredeti forgatókönyvért járó díjat, Mahershala Ali lett a legjobb mellékszereplő férfi színész.

Jelölést kapott a film a legjobb vágás kategóriában és Viggo Mortensen, mint legjobb férfi főszereplő. De ezeket az elismeréseket mások kapták.

Ötből három, azaz öt jelölésből három Oscar-díj. Azért ez nem rossz!

A filmet Magyarországon az ADS Service Kft. forgalmazza.

 

 

Szólj hozzá!

Réz tisztítása ecettel és konyhasóval

2018/10/02. - írta: ponthogy

Csak ecet és konyhasó kell a réztisztításhoz

A családi örökségként ölembe hullott rézmozsár tisztítása az egyik legnehezebb feladat a takarítás során. Megannyi fémtisztítót kipróbáltam, melyek nem fényesítették ki eléggé, illetve órákat kellett dörzsölni, majd simogatni, míg valamilyen eredményt mutatott.

 

Tudom, a rézmozsarat el is lehet adni és akkor megszűnik a probléma. De ki az, aki manapság rézmozsarat akar venni? (És én sem akarom eladni!!!).

 

Szóval a feladat a rézmozsár megpucolása, fényesítése, ehhez kerestem bevált módszereket, amikor a megoldás ennek a videónak köszönhetően szinte az ölembe hullt:

Réz tisztítása házilag

Mi a lényege ennek a módszernek?

 

A tisztítási folyamathoz semmi másra nincs szükség, csak egy kevés ecetre és konyhasóra. Nem kell vakargatni, kefével súrolni, a rézmozsár szinte az első simogatástól szép fényes lesz. Pár perc alatt teljesen lejön a tompa fényt okozó oxidált réteg.

 

Miután a sós ecetbe mártott ronggyal áttöröltem a rézmozsaramat, még egy tiszta ronggyal is fényesítettem a felületet, ugyan úgy, mint az a videóban látszik.

 

Az eredmény? A napra lehet nézni, de a rézmozsaramra nem.

Szólj hozzá!

Mit miért eszünk karácsonykor?

2017/11/25. - írta: ponthogy

advent-1821740_640.jpgA régi karácsonyi asztalok és a mai ünnepi lakomák között óriási különbség van, a karácsonyi vacsorán a böjtös ételeknek és a gazdag, sokfogásos étrendnek sajátos kettőssége figyelhető meg.

 

A középkorban karácsony estig egész Európa böjtölt. Így érthető, ha ezen a napon a mértéktelen evés-ivás lett az uralkodó, egészen addig, amíg a reformáció le nem hűtötte az ünnepi vidámságot.

 

Lencse, bab: igen - férges alma: NEM!

 

A szerencsés évkezdet miatt ilyenkor sok babot és lencsét kell enni, mivel az bőséghez és gazdagsághoz juttatja elfogyasztóját. A káposzta a sok levele miatt jelenti ugyanezt. A sokszemű mák is a bőséget és a termékenységet fokozza a kalácsban, míg a dió egészségmegőrző és gonosz űző szerepe miatt került az asztalra, akárcsak a fokhagyma.

 

Az alma és a dió egykor a karácsonyesti jóslás elmaradhatatlan kelléke volt.

 

Akinek az asztal körül férges alma jutott, arról azt tartották, hogy a következő évben megbetegszik, sőt meg is hal. Ezért igyekeztek szép, egészséges almát és diót fogyasztani. Hasonló óvó-védő szerepe van a méznek és a mézzel készült édességnek is...

Szólj hozzá!

Karácsonykor vége az évnek

2017/11/23. - írta: ponthogy

Ma már nem, hiszen a karácsonyi ünnepek után még van egy hét az évből, de nem volt ez mindig így. Bizony volt olyan időszak, amikor nem vártak szilveszterig,  a karácsony egyben az év végét is jelentette...

Miért alakult ez így? Karácsonykor régen a téli napfordulót, a Nap "megszületését" is ünnepelték, ez jelentette az új életet, az újév kezdetét.

A tojástól az almáig - az elejétől a végéig

A névnaptár szerint szenteste mindenki Ádám és Éva napját tartja. Hogyan lehetne hát az első emberpár ünnepe egyben valaminek a lezárása is? A magyarázat nagyon egyszerű:

A születés előtti napon, azaz december 24-én van Ádám és Éva napja. Ehhez a naphoz szorosan kötődik a halhatatlanság elvesztése, a bűnbeesés. A fáról leszakított alma, a tiltott gyümölcs, a beteljesülés szimbóluma, azáltal hogy Éva leszakította a fáról, egy korszak, az emberiség hallhatatlanságának rendkívül rövid korszaka véget ért.

Ab ovo usque ad malum mondja a latin mondás: a tojástól az almáig, azaz az elejétől a végéig. A teremtéstől a halandóságig.

Ab ovo latin kifejezés. Szó szerinti jelentése a „tojástól (kezdve)”. A kifejezés mitológiai történetre utal. Ha Léda hattyú képében nem szül tojást, hogy megszülessék Zeusz leánya, Helené, akkor Parisz trójai királyfi nem csábíthatta volna el, nem lett volna trójai háború stb.

Forrás: wiki

A tél közepére eső karácsonyi vagy újévi évkezdés a napév szerinti időszámítással együtt honosodott meg Európában és a Római Birodalomból terjedt el. A január 1-jei évkezdést sok nép csak az utolsó évszázadokban fogadta el.

A XVI. századig Magyarországon is karácsonykor kezdődött az év. Később, mikor a hivatalos évkezdés januárra esett, az újévi szokások is részben átkerültek erre a napra. Kedves népszokásunk a december 26-i termékenységvarázsló regölés, ahol a varázserejűnek tartott regösénekért és a jókívánságokért cserébe ajándékok jártak. De januárban is tudunk regölésről: a vízkereszt utáni első, regelő hétfő.

Szólj hozzá!

Feldolgozás feldolgozása, avagy újra hódít a Cups song

2017/07/17. - írta: ponthogy

Olyannyira nevezetes slágerről van szó, hogy nem is olyan régen egy magyar fiúcsapat is bemutatta az egyik tehetségkutatóban. Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik és abban, hogy hangszer nélkül is kiváló kíséretet adhatnak hozzá az előadók. A legújabb Cups (ford.: poharak) feldolgozás egy egész iskolát megmozgat, akik a kezük ügyében lévő bármivel képesek dallamos kísérő zenét szolgáltatni...

A Tökéletes hang (2012) című amerikai zenés film akkora sikert aratott világszerte, hogy nem állhatott meg egyetlen darabnál, 2015-ben elkészítették a második részt, majd idén már a harmadikat is be fogják mutatni. Az alap sztori szerint az iskolai acapella énekcsoport új tagja Beca (Anna Kendrick) kiragadja a csapatot a megszokott klisékből és egy teljesen egyedi útra tereli az együttest.

A zenés film első részének egyik legtöbbet játszott dala volt az, amit Beca a kórus felvételién adott elő. Elkérte a felvételiztető lányoktól az asztalon lévő poharat és azt használva kíséretül elénekelte a Cups című slágert. Mint tudjuk az előadás után Becát felvették a kórusba, a videó pedig meghódította a videómegosztó portál látogatóit.

Sokan feldolgozták ezt utána, de az az igazság, hogy a filmben elénekelt változat is egy feldolgozás. A Cups (When I'm Gone) a Lulu And The Lampshades 2011-es lemezén is megjelent sőt, a wikipedia szerint eredetileg 1931-ben született.

Napjainkban egy újabb feldolgozás tartja lázban a világot. Nem túlzás ezt állítani, hiszen a Roscksuli sorozat Cups feldolgozása a Youtubon lassan eléri az ötmilliós nézettséget!

Poharak a Rocksuliban

A Nickelodeon közkedvelt ifjúsági sorozata jelenleg is fut a csatornán. Vasárnap esténként kukkanthatunk bele az ifjú rockerek életébe. A sorozatban a sok nevetés mellett számtalan népszerű dal is felcsendül a szorgalmas kisdiákok és tanáraik előadásában. És ott hangzott el a Cups is!

Szólj hozzá!

Cuppanj rá a régi magyar slágerekre az új magyar filmmel!

2017/07/10. - írta: ponthogy

Megérkezett a Pappa Pia című új magyar film végleges előzetese. A romantikus, vidám mese egyik főszereplője a zene, melyet a 70-es, 80-as, 90-es évek legnagyobb slágereiből válogattak az alkotók!

Volt már magyar kísérlet arra, hogy régi magyar slágerekkel vigyenek sikerre egy filmet. Elég ha csak a Csinibabára, vagy a Fenyő Miklós életéről szóló Made in Hungária című alkotásokra gondolunk. Utóbbi egyébként azért is érdekes, mert a főszerepét az a Szabó Kimmel Tamás alakította, aki a Pappa Piában is főszerepet kapott.

Az augusztus mozikba kerülő zenés vígjáték további főbb szerepeiben Ostorházi Bernadett, Kováts Vera, Dobó Kata, Stohl András, Nagy Feró, Miller Dávid vagy Szabó Simon lesz látható.

A Pappa Pia zenéi

A Pappa Pia egy zenés vígjáték, amelyben musical betétként szólalnak meg a 70-es, 80-as, 90-es évek legnagyobb slágerei. A film alkotói azonban nem az eredeti dalokat hagyták meg a filmben: a kortárs fül igényeire hangszerelték a legnagyobb magyar zenéket, melyek így úgy illeszkednek a film sztorijába, mintha pontosan ide írták volna őket.

Többek között olyan nagy slágerek csendülnek majd fel a moziban, mint a Gyere táncolj, Hadd főzzek ma magamnak, Nem leszek a játékszered, 220 felett, Induljon a banzáj, Ma éjjel táncolnék, Zene nélkül mit érek én, Darabokra törted a szívem, vagy a Dunaparti csónakházban.

Itt a hivatalos trailer!

Szólj hozzá!

Elképesztő videóbírós ítélet! Csak sárga lapot ért a szándékos ütés

2017/07/03. - írta: ponthogy

A labdarúgó Konföderációs Kupa 2017. évi döntőjében ismét bebizonyosodott, hiába vannak csúcstechnológiával felszerelve a játékvezetők, még a videóbíró segítségével sem tudnak mindig helyes döntést hozni. A nevezetes könyökös esetet vettem górcső alá.

Azt az elején le kell szögeznem, hogy cseppet sem örülök a videóbíró bevezetésének. A futball épp attól szép, hogy a kis falu tyúkszaros focipályáján épp olyan szabályok érvényesek, mint mondjuk a Wembleyben. És ehhez hozzá tartozik az is, hogy a játékvezető tévedhet, még úgy is, hogy az a mérkőzés eredményét befolyásolja. Nem ad meg egy tizenegyest, nem fújja be a lest, vagy nem állítja ki a magáról megfeledkezett játékost.

Nagyon sokan érveltek a videóbíró használata mellett és talán ugyan ennyien ellene is. Én most a 2017-es konföderációs kupa döntőjének egy kiragadott jelenetével érvelek a videóbíró ellen.

Gonzalo Jara pofán vágta Timo Wernert

A helyszín Oroszország, Szentpétervár, Szentpétervár Stadion, 2017. július 02-a. A következő világbajnokság egyik helyszínén a német és a chilei válogatott vívja a Konföderációs Kupa döntőjét.

62. perc, a németek már 1:0-ra vezetnek. Aztán egy oldalvonal felé guruló labda miatt ez történik:

Én ezen a felvételen azt látom, hogy a chilei Gonzalo Jara rálép a német Werner lábára (miközben elrúgja a labdát), majd bal könyékkel lendületből behúz neki egyet.

A mérkőzést vezető szerb játékvezető Milorad Mazsics videós segítséget kért, majd nagyjából két perc után megszületett az ítélet: sárga lapot adott Gonzalo Jarának...

Nem állította ki a durva játékost!

Hogyan született ez a döntés? Több variációm is van rá:

  • Milorad Mazsics egy másik videót látott mint mi. Neki azt mutatták meg, ahogy Jara barátságosan megpaskolja ellenfele arcát.
  • Nem lát a szerb játékvezető, vagy gyengébben mint kéne.
  • Látta az esetet, de a szándékos ütést a szabályok szabad értelmezése miatt nem tartotta kiállításra érdemesnek.
  • Nem akart belenyúlni a mérkőzésbe, így segítette a vesztésre álló csapatot.


Lehetne még folytatni a találgatást, de minek? Ezt a döntést akár videóbíró nélkül is meghozhatta volna a bíró. És akkor nem állt volna a játék több mint 2 percig.

Te mit gondolsz? Szükség van az ehhez hasonló kütyükre a fociban?

1 komment