Volt már úgy, hogy valamit el akartál mondani valakinek? Egy jó tippet, egy konyhai fortélyt, vagy esetleg egy filmes hírt? Pont így vagyok ezzel én is.

10 hasznos tipp, mely a babaváró szülőknek megoldja a névadás kérdését

2019/06/23. - írta: ponthogy

Te már tudod milyen nevet adsz a babának?

A babavárás egyik legizgalmasabb mozzanata, amikor a kis jövevénynek a nevét tervezgeted. Szeretnél valami egyedit, valami különlegeset kitalálni, ugyanakkor nem szeretnéd, hogy pont a neve miatt csúfolják a gyermeked a suliban.

baby-428395_640.jpg

Ha úgy indulsz neki, hogy találomra el kezded olvasni az anyakönyvezhető keresztnevek jegyzékét, akkor abból semmi jó nem fog kisülni.

Akkor mit csinálj?

Gondold át az alábbi szempontokat, melyik fontos neked ahhoz, hogy a legmegfelelőbb nevet megtaláld a babádnak. Ezekkel a tippekkel kizárhatsz elég sok nevet, vagy újakat rakhatsz az "esélyes nevek" csoportba.

A poszt vége felé azt is elmondom, hogyan tudsz olyan keresztnevet választani a babának, amilyet még senki sem kapott Magyarországon.

Van, amikor a szülőszobában dől csak el a név kérdése

Találsz az interneten különféle utónév kalkulátorokat. De miért bíznád a keresztnév választás izgalmas folyamatát egy arc nélküli programra? Nézd inkább át az alábbi szempontokat, és dönts ezek alapján!

Be kell valljam, nálunk az első baba születésekor semmilyen átgondolt terv nem volt. Egyszerűen rátaláltunk pár névre, és ezeket váltogattuk egészen a születésig.

A szülőszoba előtt tipródva vártam, hogy kitolják a trónörököst a szobából a nővérek. Miután meggyőződtem róla, hogy vele is és az anyukával is minden rendben van, az volt az első kérdésem:

- És mi lett a neve?

Mert az izgalommal teli várakozásban teljesen elfelejtettem, hogy melyik nevet választottuk a nejemmel...

Kezdjünk neki, jöjjenek a tippek!

Az utónév választás szempontjai

Hasznos tippek utónév választáshoz.

baby-3109433_640.jpg

1. Kapja az a gyerek a szülő, vagy nagyszülő nevét?

Ne kapja!

Sok helyütt szokás, hogy a szülők, vagy a nagyszülők nevei közül választanak keresztnevet a csecsemőnek.

Így előfordulhat, hogy egy családon belül, három, vagy akár négy azonos nevű ember él együtt. Szerintem ez nem jó dolog. A gyermek a vezetéknevével vigye tovább ősei nevét, a keresztneve legyen egyedi.

Van aki ezt az érvelést félig elfogadva úgy dönt, hogy a gyereknek két keresztnevet ad születéskor. Az első egy új név, a második pedig valamelyik felmenő keresztneve. Én ezt is ellenzem, a saját tapasztalatom alapján!

Második keresztnévként anyakönyvezték nekem apám nevét, amit egyébként nem használok, de a hivatalos iratokban szerepel. Nem kevés kavarodás volt már emiatt az életben!

2. Összecsengő kezdőbetűk

Németh Nándor, Kovács Kati, Kövér Kálmán, Horváth Hanna, Palkovits Péter. Vannak akik az alliterációra  esküsznek, és van is benne valami. Ha neked tetszik az a megoldás, hogy a vezetéknév és a keresztnév kezdőbetűje megegyezzen, akkor lényegesen leszűkül a választható nevek köre.

3. Dallamos legyen a teljes név

Mit jelent, hogy dallamos? A magánhangzóktól, szótagok számától lehet egy teljes név dallamos. Például a Szentgyörgyi Albert (elnézést) kevésbé dallamos, mint a Kovács Jónás, vagy a Horváth Loránd.

Tudsz még dallamos neveket? Gondolkodj!

4. Becéző nevek

Vannak olyan keresztnevek, melyek becézett alakja önmagában is adható. Ilyen például a Katica, a Gergő, a Zolta, vagy a Bandó. (Segítek: Katalin, Gergely, Zoltán, András becézett alakjaival példálóztam).

Az ilyen nevek választását azért kell átgondolni, mert az a név, ami illik mondjuk 30 éves korig, nem biztos, hogy idősebb korban is jól áll a viselőjének.

Persze vannak kivételek, mint Illényi Katica, vagy Nagy Bandó András. Nekik semmi baj a becézett alakú nevükkel.

9. Vicces nevek

Na ez az, amit nem ajánlok! Az a gyerek egyszer fel fog nőni és a babaként, vagy gyerekként poénosnak tartott, viselhető név hirtelen nyűg lesz a számára. Ne add a gyerekednek azt a keresztnevet, melyet a vezetéknévvel összeolvasva értelmes szöveg jön ki.

Pl.: Lapos Elemér, Szikla Szilárd, Csik Lóránt, Tök Ödön, Mor Zsolt, Kandisz Nóra, Végh Béla, Major Anna, Virra Dóra, stb...

10. Divatos nevek

Magyarországon bármi előfordulhat. Még az is, hogy egy tévésorozat hőséről, internetes sztárról, külföldi celebről  nevezzenek el gyereket. Soroljam?

Szamanta, Izaura, Denisz, Lorenzó, Rodrigó, Ronaldó, Dzsesszika, stb.

Nekem ezzel semmi bajom sincs. Magam azonban senkiért sem rajongtam annyira, hogy névválasztáskor szóba jöhetett volna a neve.

Ha te is egy divatos nevet választanál, de nem találod az anyakönyvezhető nevek között, akkor mi a teendő? Erről lesz még szó a következőkben!

Keresztnév kereső oldal

A szóba jöhető keresztnevek böngészéséhez kattints a képre!

keresztnevek.jpg

Így adhatsz olyan nevet a babának, amilyet Magyarországon még senki sem viselt

Ha olyan nevet választanátok, amely nem szerepel a hivatalos utónévkönyvben, már a baba születése előtt érdemes a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez fordulni.

A különleges utónevek kérelmezéséhez szükséges információkat itt találod: Info

A lényeg az, hogy ha magyar állampolgár olyan utónevet (másként: keresztnevet) szeretne bejegyeztetni, amely nem található meg az MTA Nyelvtudományi Intézet honlapján levő női és férfiutónevek listájában, akkor ezt a nevet hivatalos eljárásban a

Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán

(levélcím: 1357 Budapest, Pf. 6.; telefon: 06-1-795-5000; e-mail: hatosagi@me.gov.hu) kell kérvényeznie a kormany.hu portálról letölthető formanyomtatványon.

* * *

Kész. Ennyit akartam mondani a babaváró szülőknek (nagyszülőknek is), hogy könnyen megoldják a névadás kérdését.

Röviden összefoglaltam, hogy mit érdemes figyelembe venni, amikor utónevet választasz a babának. Azt is megmutattam, mit kell tenned ahhoz, hogy igazán különleges nevet választhass. Akár olyat is, amilyet Magyarországon még senki nem viselt.

Remélem tudtam segíteni!

Fotók: pixabay.com, tippekneked.hu
5 komment

Így készíts kőkemény tejszínhabot habverő és robotgép nélkül

2019/05/26. - írta: ponthogy

Tökéletes tejszínhabot készíteni épp elég nehéz feladat habverővel és robotgéppel is. Hogy lehet akkor ezek nélkül kőkemény habot verni?

Most biztosan azt gondolod, hogy ez megint valami ócska trükk...

Pedig nem! Valóban van egy módszer, ami tiszta, gyors és csodás eredményt hoz.

tejszinhab.jpg

Habszifonban én még sosem csináltam tökéletes habot. Ez lehet, hogy az én hibám, de így van...

Ha robotgépet használsz a tejszínhab készítéshez, illetve habverővel próbálkozol, akkor fenn áll a veszélye, hogy a friss tejszín szerte szét fröcsög a konyhában.

Lehet, hogy kemény lesz a hab, de takaríthatsz is rendesen.

Az én módszeremmel megúszod a takarítást!

Amíg készül a kőkemény tejszínhab, biztosan nem fog szétfröccsenni semerre sem, mert...

Lezárt befőttes üvegben verjük fel a tejszínt habbá!

 

Pontosabban nem verjük, hanem rázzuk.

Ha nekem nem hiszel, akkor a cikk végén beillesztett videóban magad is megláthatod, hogy valóban működő praktikáról van szó!

Mielőtt azonban egyből az angol nyelvű videóhoz görgetnél, azt javasolom olvasd tovább a bejegyzést, mert a fontos részleteket most fogom elárulni!

Beszereztél mindent a finom tejszínhabhoz? Zárható befőttes üveged is van? Akkor tartsd be az alábbi szabályokat és rázz kemény habot az alapanyagokból!

Így készíts kemény tejszínhabot maximum 5 perc alatt

 

 

A jó minőségű (30% zsírtartalmú) tejszínt elkészítése előtt jól hűtsd le, legalább egy napig legyen a hűtőszekrényben.

 

De ez még nem elég, a befőttesüveget is le kell hűteni! Ha elfelejtetted betenni a hűtőbe, akkor tedd egy pár órára a fagyasztóba.

 

(Amikor én egyik este betettem a fridzsiderbe az üres befőttes üveget, a feleségem pár perc múlva kivette. Azt hitte megbolondultam, hogy üres edényt rakok a hűtőszekrénybe....)

 

A lehűtött tejszínt öntsd a befőttes üvegbe, add hozzá a porcukrot és (ízlés szerint) a vaníliás cukrot.

 

Jól csavard rá a tetőt, majd alakulj át bármixerré! Kezd el rázni az üveget, majd nagyjából 5 perc után nézd meg a végeredményt! Meg fogsz lepődni!

 

Ne félj attól, hogy esetleg túlrázod a tejszínt és esetleg vajat kapsz a hab helyett! Azért a vaj készítéséhez ez a módszer kevés...

 

Hihetetlenül egyszerű a módszerem? Akkor nézd meg ezt a videót!

 

Ennyi.

Remélem elégedett vagy a végeredménnyel! Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a facebookon, had ismerjék meg a barátaid is!

11 komment

A kölyökkutya kiválasztása olyan, mint a zsákbamacska

2019/05/10. - írta: ponthogy

Kivéve, ha így csinálod...

A kutyakölyök kiválasztása sokszor nem tart tovább egy óránál. Mit lehet ennyi idő alatt meglátni egy kölyökben?

A laikusok számára egyik kölyök olyan, mint a másik. Egy szőrpamacs, egy bolondos négylábú, amelyik esik-kel és egyszerűen zabálnivaló.

golden-retriever-puppy-2706672_640.jpg

Annyi tanácsot hallottál már, hogyan válasz magadnak kutyát, hogy lassan az agyadra megy. Ráadásul egyikkel sem kerültél közelebb a megoldáshoz.

Amit itt olvashatsz, az viszont csupa gyakorlatias tanács lesz!

Úgy tudod majd kiválasztani a legmegfelelőbb kutyakölyköt magadnak, hogy nem muszáj szakértőt (állatorvost, kutyakiképzőt) megkérned arra, hogy segítsen.

Ha a kiválasztáskor hibázol, az neked is és a kutyának is rengeteg bajjal jár!

Ezért készülj fel rendesen, ne hagyatkozz csak az első benyomásra!


A legtöbb ember az első látásra szimpatikus kölyök után nyúl. Ez kell, ez olyan eleven! Vagy azt választja, amelyik a többitől elkülönülve, szomorúan ül a sarokban. Gondolván, ezzel nem sok problémám lesz.

A baj ezekkel a választásokkal az, hogy téves feltevésen alapulnak.

A rossz kiválasztás következménye aztán az, hogy olyan kutya kerül a házhoz, amelyikkel csak a gond van.

Kiderül, hogy azért ült a sarokban, mert beteg, azért volt olyan eleven, mert óriási a mozgás igénye. Képzeld el utóbbi kölyköt a lakótelepi lakásodban...

Én választottam már jól is, rosszul is.

Azt is bevallom, hogy a mostani kutyámat sokáig rossz választásnak tartottam. Eleven, border coli keverék, óriási kedvvel és mozgásigénnyel. Naponta igényli a sétát és azt, hogy foglalkozzanak vele. Van a házunknak egy kis udvara, de neki annyi mozgás nem elég...
Így minden nap - esőben, hóban és a nyári nagy melegben is – megyünk sétálni.
Most már mondhatom, hogy szép lassan összecsiszolódtunk.

Mozgásigény...


Te viszont – amennyiben jól választasz – hamarabb közel kerülhetsz a kutyádhoz.


Aranyos, egy szempont. És mit nézzél még?


Itt az ideje, hogy a lényegre térjek.

puppy-1903313_640.jpg
A legfontosabb a vérmérséklet

Ha fajta tiszta kutyát választasz, akkor előre megnézheted a fajta jellemzőket: nyugodt, agresszív, nagy mozgás igényű, vagy a lakásban is elvan? Ezeket mind gondold át.

Arra vigyázz, hogy az általános jellemzőket mindig ellenőrizni kell akkor, amikor előtted van a kiskutya!

Nézd meg az anyját, hozd el a kölykét! Az anya viselkedéséből lehet következtetni a kicsik habitusára. Igaz ez a keverék kutyákra is!

Nézd meg, hogyan viselkedik a kölyök a testvéreivel! Melyik az, amelyik a vezér akar lenni, melyik az, amelyik csak tűr, csak tűr, míg a többi cibálja. Valahol a két véglet között van a jó magaviseletű kölyök.

Nézd meg melyik jön oda hozzád – az bizalommal van feléd. Esélyes!

A legfontosabb külső jegyek, melyek segítenek a döntésben

 • Szőre szép, fényes, tiszta, nem hullik akkor sem, ha megsimogatod.
 • Bőre sérülés mentes, nincsenek rajta furcsa foltok, daganatok.
 • Tekintete bátor, nyugodt.
 • Szeme tiszta, váladék mentes és nem piros a gyulladástól.
 • Füle tiszta, váladék mentes. Ha kellemetlen szaga van, az gyulladásra utalhat.
 • Fogínye rózsaszín, szagtalan.
 • Emeld fel a farkát, nézd meg a fenekét! Ugye nem látsz rajta hasmenésre utaló jeleket!?!
 • Emeld fel a kutyakölyköt! Ha nyugodt marad, az annak a jele, hogy könnyen kezelhető lesz kifejlett korában is.

Remélem sikerült a lényeget röviden összefoglalnom. Azt javaslom, beszélgess a környékeden lakó kutyatulajdonosokkal, kérd ki a véleményüket! De vigyázz, mindegyik elfogult a saját kutyájával!

Ahogy én is...

Fotók: pixabay

Szólj hozzá!

Jaj, de csúszik ez a banánhéj! Oké, de mit tud még?

2019/05/06. - írta: ponthogy

Nem is gondolnád, mennyi mindenre fel tudod használni!

banana-peel-956629_640.jpg

A legnagyobb hibát akkor követed el, amikor a banánhéjat kidobod a kukába. Mert a banánhéj számtalan módon hasznosítható, melyek közül most én is megmutatok párat.

Ugye vannak az életedben olyan dolgok, melyeket eddig csak drága pénzen vett vegyszerekkel tudtál megoldani?

Eleged van a műtrágyákból, a kozmetikumokból, a különböző bőrnyugtató szerekből, mert drágák és egyik sem oldja meg a problémádat igazán?

Mindeközben a kukában a banánhéj foglalja a helyet a többi hulladék elől, holott értelmesen fel lehetne használni.

Ezekre a problémákra kiváló megoldással szolgálok, melynek főszereplője a banánhéj. Még mielőtt a kukában végezné, használd ki remek tulajdonságait!

A pazarlás megszüntetése ott kezdődik, ahol az egyébként kidobandó dolgaidat újra hasznosítod. Majd később meglátod, ebből mennyi előnyöd származik!

A legtöbb ember hitetlenkedve áll a természetes megoldásokkal szemben. Jobban bíznak a boltban vásárolt vegyszerekben, mint a kéznél lévő megoldásban.

Tudod mi ezzel a legnagyobb probléma? Hogy a felesleges pénzkidobás mellett még a környezetüket is megterhelik.

A baj az, hogy az emberek nem gondolkodnak, ezért a pazarlás egyre nő, az értékes anyagok – mint amilyen a banán héja – a szemétben kötnek ki.

Hadd mondjam el, hogy én is hitetlenkedtem: nehogy már a banánhéj ennyi mindenre jó legyen! De a kíváncsiságom legyőzte a hitetlenkedésemet – szerencsére!

Öt olyan dolog van, ami nálam bizonyítást nyert a banánhéj hasznosításával kapcsolatban.

Próbáld ki, nyugodt szívvel ajánlom, mert mindegyik tippem működik!

Sose dobd ki a banánhéjat, mert az pénzbe kerül!

Pénzbe kerül a szemét elszállítása és azoknak a szereknek a beszerzése, melyek kiválthatók lennének ezzel a természetes, növényi alapú anyaggal.

Figyelj, most jön a lényeg!

Mindenki szeretne vakítóan fehér fogakat, olyanokat, mint a hollywoodi sztároknak van. Igen ám, de az vagyonokba kerül! Kivéve, ha a kidobásra ítélt banánhéjjal naponta bedörzsölöd a fogaidat! A természetes fehérítő hatása révén a banánhéj kiváló fogápoló. És jóval olcsóbb, mint más fogfehérítő anyag.

A rovarcsípések kellemetlen tünete a viszketés, amit kitűnően enyhít a banánhéj. Helyezd a csípésre, hagyd rajt negyed óráig, majd élvezd a hatását!

Ami mindenkinek eszébe jut a növényi hulladékok kapcsán, az a komposztálás. A banánhéjat érdemes feldarabolni, úgy keverni a komposztba, hogy hamarabb lebomoljon.

Cipőápoló! A karcos, töredezett cipőt úgy lehet ragyogóvá tenni, ha banánhéjjal átdörzsölöd. Eltömíti a bőrcipő apró repedéseit és fényesíti is. 

Végezetül egy jó szándékú javaslat: gondolj az itt telelő madarakra, a banánhéj kiváló madáreleség, a téli időszakban szívesen csipegetnek belőle a madarak.

Ugye azt nem kell mondanom, hogy a fogfehérítéshez, viszketés ellen, cipőpucoláshoz vagy madáreleségnek felhasznált (elhasznált) banánhéjat a komposztba dobd ki?

Csak annyit kell tenned, hogy gondolkozol egy picit, mielőtt a kukába dobnád a banánhéjat. Spórolhatsz, óvhatod a környezeted és hasznos dolgokra használhatod, ahelyett, hogy a szemétben végezné.

Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá!

5 súlyos hiba, amit marhapörkölt készítésekor elkövethetsz

2019/04/27. - írta: ponthogy

Mindenkinek megvan a kedvenc marhapörkölt receptje, ami alapján elkészíti az ételt. Ám hiába a bevált recept, nem mindig sikerül úgy, ahogy azt elképzeltük. Miért van ez?

A marhapörkölt készítése során több súlyos hiba is becsúszhat, ami miatt nem lesz olyan finom az étel mint máskor.

marhaporkolt-hiba.jpg

A jó hír az, hogy összeszedtem azokat az alapvető dolgokat, melyek a problémát okozzák. Ha ezekre odafigyelsz, és betartod a jól bevált recepted előírásait, akkor nem lesz baj a marhapörkölttel: a tiéd lesz a legfinomabb a világon. (na jó, ez azért talán túlzás...)

Ez az 5 alapvető hiba fordulhat elő a marhapörkölt készítésekor

 

 1. Rossz húst választasz alapanyagnak. No nem romlottat, csak nem olyat, amiből finom étel készíthető. A legjobb marhapörkölt marhalábszárból készül. Most sorolhatnám, hogy miből lehet még elkészíteni, de aki a tökéletesre törekszik, az lábszárt választ. Apropó hús! Egyenlő kockákra vágd fel, hogy egyszerre, egy időben süljön át az összes hús.
 2. Túl sok hagymát teszel a pörköltbe. És ezzel olyan édeskés lesz az étel, hogy a hús finom íze teljesen elveszik mellette! Hidd el, egy kiló húshoz elegendő egy nagy fej vöröshagyma! Maximum másfél.
 3. Étolajjal főzöd a marhapörköltet. Ez azért súlyos hiba, mert az igazi marhapörkölt zsiradéka nem más, mint a füstölt szalonnából kiolvasztott zsír. Ezen kell elősütni a kockára vágott húst és ezen kell megpirítani a hagymát is. A "sima" disznózsír még elfogadható, de az étolajat használd inkább másra!
 4. Nyakon öntöd vízzel, mondván úgyis elfőli a levét! Ez a része igaz, ám az íze nem lesz olyan, mint annak a pörköltnek, amit kevés folyadékkal teszel fel, majd ahányszor elfőli a levét, mindig csak kevés folyadékkal pótolod vissza. Isteni lesz a pörkölt, ha többször visszapirítod zsirjára.
 5. A vörösboros marhapörköltbe felesleges jó bort önteni - gondolod te. Hát igen, sokan olyan lőrét adnak az ételhez, amit egyébként kiöntenének a lefolyóba. Hibás elmélet! Bármilyen ételre igaz: tökéletes ételt csak tökéletes alapanyagból lehet készíteni! (Itt egy tökéletes vörösboros marhapörkölt recept!)

Azt gondolom ezeken a dolgokon szokott elcsúszni a marhapörkölt készítés. Nyilván lesz aki nem ért velem egyet: "jó annak a marhanyak is, kell bele a sok hagyma, attól lesz finom a szafjta, stb."

Én azt mondom: próbáld elkerülni a fenti hibákat és isteni lesz a marhapörkölted!

2 komment

Melyik 2019 legjobb filmje?

2019/03/10. - írta: ponthogy

Talán korai feltenni ezt a kérdést 2019 tavaszán, de ha egy dolgot veszünk figyelembe a legjobb film kiválasztásakor, akkor a kérdést nagyon is egyszerű eldönteni.

A választásom során a hazai mozik által 2019-ben bemutatott, vagy bemutatásra kerülő filmeket vettem figyelembe és abszolút nem gondolom, hogy elhamarkodottan döntöttem!

Természetesen ez egy szubjektív vélemény, amivel lehet vitatkozni, lehet vele egyet érteni. De az biztos, hogy a 2019-es mozifilmek közül már megvan a győztes. És nem csak azért, mert Oscar-díjat kapott a saját kategóriájában, hanem azért is, mert óriási színészi alakítások repítették a győzelem felé.

2019 legjobb filmje: A zöld könyv

 

2019 legjobb filmjét tehát főszereplői juttatták a csúcsra, ám a Mahershala Ali, Viggo Mortensen filmsztár párosból csak előbbi ünnepelhetett Oscar-díjat. Ő a legjobb mellékszereplőnek járó szobrocskát kapta meg.

Viggo Mortensen a legjobb férfi színészek 2019-ben díj elnyeréséért indult, de csupán jelölésig jutott, azaz benne volt az 5 legjobb színész között, de nem nyerte el a díjat.

2019 legjobb filmje: A zöld könyv

 

Miről szól a Zöld könyv?

 

Egy furcsa párosról, akik fittyet hánynak arra, hogy a színes bőrű művészeket nem szívesen látnak Amerika déli államaiban.

Az afroamerikai zongorista, Don Shirley (Mahershala Ali) és fehér sofőrje, Tony Lip (Viggo Mortensen)  ép oda indul turnézni. A két ember nem csak bőrszínében, de stílusában, habitusában is erősen eltérő személyiség. Ennek ellenére az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek.

A zöld könyv trailer

 

 

A filmet egy igaz barátság története ihlette. Két olyan ember kötődik egymáshoz, akik szinte mindenben különböznek. Ezt látva felvetődik bennem: vajon mennyire igaz a közmondás: Madarat tolláról, embert barátjáról? (A közmondásról a linkre kattintva olvashatsz!)

Oscar-díjak

 

A zöld könyv lett 2019 legjobb filmje, megkapta a legjobb eredeti forgatókönyvért járó díjat, Mahershala Ali lett a legjobb mellékszereplő férfi színész.

Jelölést kapott a film a legjobb vágás kategóriában és Viggo Mortensen, mint legjobb férfi főszereplő. De ezeket az elismeréseket mások kapták.

Ötből három, azaz öt jelölésből három Oscar-díj. Azért ez nem rossz!

A filmet Magyarországon az ADS Service Kft. forgalmazza.

 

 

Szólj hozzá!

Réz tisztítása ecettel és konyhasóval

2018/10/02. - írta: ponthogy

Csak ecet és konyhasó kell a réztisztításhoz

A családi örökségként ölembe hullott rézmozsár tisztítása az egyik legnehezebb feladat a takarítás során. Megannyi fémtisztítót kipróbáltam, melyek nem fényesítették ki eléggé, illetve órákat kellett dörzsölni, majd simogatni, míg valamilyen eredményt mutatott.

 

Tudom, a rézmozsarat el is lehet adni és akkor megszűnik a probléma. De ki az, aki manapság rézmozsarat akar venni? (És én sem akarom eladni!!!).

 

Szóval a feladat a rézmozsár megpucolása, fényesítése, ehhez kerestem bevált módszereket, amikor a megoldás ennek a videónak köszönhetően szinte az ölembe hullt:

Réz tisztítása házilag

Mi a lényege ennek a módszernek?

 

A tisztítási folyamathoz semmi másra nincs szükség, csak egy kevés ecetre és konyhasóra. Nem kell vakargatni, kefével súrolni, a rézmozsár szinte az első simogatástól szép fényes lesz. Pár perc alatt teljesen lejön a tompa fényt okozó oxidált réteg.

 

Miután a sós ecetbe mártott ronggyal áttöröltem a rézmozsaramat, még egy tiszta ronggyal is fényesítettem a felületet, ugyan úgy, mint az a videóban látszik.

 

Az eredmény? A napra lehet nézni, de a rézmozsaramra nem.

Szólj hozzá!

Mit miért eszünk karácsonykor?

2017/11/25. - írta: ponthogy

advent-1821740_640.jpgA régi karácsonyi asztalok és a mai ünnepi lakomák között óriási különbség van, a karácsonyi vacsorán a böjtös ételeknek és a gazdag, sokfogásos étrendnek sajátos kettőssége figyelhető meg.

 

A középkorban karácsony estig egész Európa böjtölt. Így érthető, ha ezen a napon a mértéktelen evés-ivás lett az uralkodó, egészen addig, amíg a reformáció le nem hűtötte az ünnepi vidámságot.

 

Lencse, bab: igen - férges alma: NEM!

 

A szerencsés évkezdet miatt ilyenkor sok babot és lencsét kell enni, mivel az bőséghez és gazdagsághoz juttatja elfogyasztóját. A káposzta a sok levele miatt jelenti ugyanezt. A sokszemű mák is a bőséget és a termékenységet fokozza a kalácsban, míg a dió egészségmegőrző és gonosz űző szerepe miatt került az asztalra, akárcsak a fokhagyma.

 

Az alma és a dió egykor a karácsonyesti jóslás elmaradhatatlan kelléke volt.

 

Akinek az asztal körül férges alma jutott, arról azt tartották, hogy a következő évben megbetegszik, sőt meg is hal. Ezért igyekeztek szép, egészséges almát és diót fogyasztani. Hasonló óvó-védő szerepe van a méznek és a mézzel készült édességnek is...

Szólj hozzá!

Karácsonykor vége az évnek

2017/11/23. - írta: ponthogy

Ma már nem, hiszen a karácsonyi ünnepek után még van egy hét az évből, de nem volt ez mindig így. Bizony volt olyan időszak, amikor nem vártak szilveszterig,  a karácsony egyben az év végét is jelentette...

Miért alakult ez így? Karácsonykor régen a téli napfordulót, a Nap "megszületését" is ünnepelték, ez jelentette az új életet, az újév kezdetét.

A tojástól az almáig - az elejétől a végéig

A névnaptár szerint szenteste mindenki Ádám és Éva napját tartja. Hogyan lehetne hát az első emberpár ünnepe egyben valaminek a lezárása is? A magyarázat nagyon egyszerű:

A születés előtti napon, azaz december 24-én van Ádám és Éva napja. Ehhez a naphoz szorosan kötődik a halhatatlanság elvesztése, a bűnbeesés. A fáról leszakított alma, a tiltott gyümölcs, a beteljesülés szimbóluma, azáltal hogy Éva leszakította a fáról, egy korszak, az emberiség hallhatatlanságának rendkívül rövid korszaka véget ért.

Ab ovo usque ad malum mondja a latin mondás: a tojástól az almáig, azaz az elejétől a végéig. A teremtéstől a halandóságig.

Ab ovo latin kifejezés. Szó szerinti jelentése a „tojástól (kezdve)”. A kifejezés mitológiai történetre utal. Ha Léda hattyú képében nem szül tojást, hogy megszülessék Zeusz leánya, Helené, akkor Parisz trójai királyfi nem csábíthatta volna el, nem lett volna trójai háború stb.

Forrás: wiki

A tél közepére eső karácsonyi vagy újévi évkezdés a napév szerinti időszámítással együtt honosodott meg Európában és a Római Birodalomból terjedt el. A január 1-jei évkezdést sok nép csak az utolsó évszázadokban fogadta el.

A XVI. századig Magyarországon is karácsonykor kezdődött az év. Később, mikor a hivatalos évkezdés januárra esett, az újévi szokások is részben átkerültek erre a napra. Kedves népszokásunk a december 26-i termékenységvarázsló regölés, ahol a varázserejűnek tartott regösénekért és a jókívánságokért cserébe ajándékok jártak. De januárban is tudunk regölésről: a vízkereszt utáni első, regelő hétfő.

Szólj hozzá!