Volt már úgy, hogy valamit el akartál mondani valakinek? Egy jó tippet, egy konyhai fortélyt, vagy esetleg egy ajándékötletet? Pont így vagyok ezzel én is.

Majdnem mindenki elhibázza, hogy mikor menjen kórházba

2016/09/20. - írta: ponthogy

rescue-1015453_640.jpgA sürgősségi osztály a kórházakban azért van, hogy az arra rászoruló  betegeket sürgősséggel ellássa. Vannak olyan esetek, amikor a beteg csak a legvégső esetben fordul orvoshoz, de akkor már csak egy lehetősége van, mert ünnepnap van, vasárnap van, stb.

Egy sztorit leírok, talán hasznos lesz azoknak, akik azon gondolkodnak, hogy vasárnap menjenek-e kórházba. Mi történt valójában?

Nagymamám magas vérnyomása miatt rosszul lett egy hétvégén és mentővel kellett bevinni a kórházba. Ott a sürgősségi osztályra került, ahol nővérek (?) felvették az adatait, majd kapott egy sorszámot és várakoznia kellett, amíg jön egy orvos és megvizsgálja. A várakozás alatt rosszabbul nem lett, igaz jobban sem. Mitől is lett volna? Órákig feküdt a váróban egy guruló ágyon, semmilyen kezelést nem kapott…

De nem ez a lényeg. Az csak most következik:

Ahogy ültünk a váróban – egyre többen, egyre betegebben – jött egy kb.: 30-as fiatalember fájdalmas ábrázattal, egy zsebkendőt szorítva a füléhez. Odalépett a felvevő pulthoz:


- Tessék!

- Jó napot kívánok. Borzalmasan fáj a fülem.

- TB kártya?

- Parancsoljon.

- Mikor kezdődtek a panaszai?

- Péntek reggel már nagyon fájt…

A nővér ettől teljesen kiakadt, az addigi szinte közönyössége dühbe csapott át:

- És pénteken miért nem ment orvoshoz? Mit gondol mi miért vagyunk itt hétvégén? Mert maga akkor ér rá? Ilyen panaszokkal először a háziorvosát kell felkeresni! Vett be fájdalomcsillapítót? Hétfőig nem bírja ki?

A beteg megszeppent, szerintem erre nem számított. A váró közben majdnem megtelt, eddig senkit sem láttak el a (nem is olyan) sürgősségin, mindenki a jelenetet figyelte.

- Nagyon fáj – nyögte a férfi.

- Jó, akkor várjon! Egyébként szemész az ügyeletes, nem tudom mit kezd majd magával!

- Szemész?

- Igen.

Közben bekísértek egy rabot rabláncon, akinek erősen vérzett a feje. Többen kezdték magukat kényelmetlenül érezni. A pultos hölgyek behúzták a függönyt, jelezve a betegek felé, hogy most halaszthatatlan dolguk akadt, ami nem tartozik a nyilvánosságra.

Eközben két beteg megelégelte és elment haza, egyet pedig eltolt egy fehér ruhás beteghordó valahová. Nekünk várni kellett, akkor leszünk csak nyugodtak, ha a vérnyomása miatt szédelgő mamát látja egy orvos. Még ha szemész is.

Az újabb beteg egy idős bácsi volt, aki feltehetőleg a lányával, saját lábán jött a kórházba. Csendben sugdolóztak a behúzott függöny előtt. Annyit kiszűrtem a beszélgetésből, hogy a bácsinak a gyomra fáj és a panaszok már szerdán kezdődtek.

Szegény, mit fog kapni a nővérektől!

(Mi lett az én nagyimmal? Pár óra elteltével megnézte egy orvos, kapott infúziót és jobban lett. Mikor haza indultunk, a vérző fejű rab bánatosan nézett utánunk.)

A Sürgősségi Osztály fő célja a súlyos vagy életveszélyes állapotú, hirtelen kialakult fájdalommal küszködő, sürgős ellátást igénylő betegek gyors felismerése és szakszerű ellátása a nap 24 órájában.

 

 

 

 

 

 

Címkék: beteg kórház
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ponthogy.blog.hu/api/trackback/id/tr5711731443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása