Mindenkinek megvan a kedvenc marhapörkölt receptje, ami alapján elkészíti az ételt. Ám hiába a bevált recept, nem mindig sikerül úgy, ahogy azt elképzeltük. Miért van ez?
A marhapörkölt készítése során több súlyos hiba is becsúszhat, ami miatt nem lesz olyan finom az étel mint máskor.
A jó hír az, hogy összeszedtem azokat az alapvető dolgokat, melyek a problémát okozzák. Ha ezekre odafigyelsz, és betartod a jól bevált recepted előírásait, akkor nem lesz baj a marhapörkölttel: a tiéd lesz a legfinomabb a világon. (na jó, ez azért talán túlzás...)
Ez az 5 alapvető hiba fordulhat elő a marhapörkölt készítésekor
- Rossz húst választasz alapanyagnak. No nem romlottat, csak nem olyat, amiből finom étel készíthető. A legjobb marhapörkölt marhalábszárból készül. Most sorolhatnám, hogy miből lehet még elkészíteni, de aki a tökéletesre törekszik, az lábszárt választ. Apropó hús! Egyenlő kockákra vágd fel, hogy egyszerre, egy időben süljön át az összes hús.
- Túl sok hagymát teszel a pörköltbe. És ezzel olyan édeskés lesz az étel, hogy a hús finom íze teljesen elveszik mellette! Hidd el, egy kiló húshoz elegendő egy nagy fej vöröshagyma! Maximum másfél.
- Étolajjal főzöd a marhapörköltet. Ez azért súlyos hiba, mert az igazi marhapörkölt zsiradéka nem más, mint a füstölt szalonnából kiolvasztott zsír. Ezen kell elősütni a kockára vágott húst és ezen kell megpirítani a hagymát is. A "sima" disznózsír még elfogadható, de az étolajat használd inkább másra!
- Nyakon öntöd vízzel, mondván úgyis elfőli a levét! Ez a része igaz, ám az íze nem lesz olyan, mint annak a pörköltnek, amit kevés folyadékkal teszel fel, majd ahányszor elfőli a levét, mindig csak kevés folyadékkal pótolod vissza. Isteni lesz a pörkölt, ha többször visszapirítod zsirjára.
- A vörösboros marhapörköltbe felesleges jó bort önteni - gondolod te. Hát igen, sokan olyan lőrét adnak az ételhez, amit egyébként kiöntenének a lefolyóba. Hibás elmélet! Bármilyen ételre igaz: tökéletes ételt csak tökéletes alapanyagból lehet készíteni! (Itt egy tökéletes vörösboros marhapörkölt recept!)
Azt gondolom ezeken a dolgokon szokott elcsúszni a marhapörkölt készítés. Nyilván lesz aki nem ért velem egyet: "jó annak a marhanyak is, kell bele a sok hagyma, attól lesz finom a szafjta, stb."
Én azt mondom: próbáld elkerülni a fenti hibákat és isteni lesz a marhapörkölted!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Krutzifix 2019.05.28. 14:11:53
ponthogy · http://ponthogy.blog.hu 2019.05.28. 14:19:51
További szép napot!