Volt már úgy, hogy valamit el akartál mondani valakinek? Egy jó tippet, egy konyhai fortélyt, vagy esetleg egy ajándékötletet? Pont így vagyok ezzel én is.

Mit miért eszünk karácsonykor?

2017/11/25. - írta: ponthogy

advent-1821740_640.jpgA régi karácsonyi asztalok és a mai ünnepi lakomák között óriási különbség van, a karácsonyi vacsorán a böjtös ételeknek és a gazdag, sokfogásos étrendnek sajátos kettőssége figyelhető meg.

 

A középkorban karácsony estig egész Európa böjtölt. Így érthető, ha ezen a napon a mértéktelen evés-ivás lett az uralkodó, egészen addig, amíg a reformáció le nem hűtötte az ünnepi vidámságot.

 

Lencse, bab: igen - férges alma: NEM!

 

A szerencsés évkezdet miatt ilyenkor sok babot és lencsét kell enni, mivel az bőséghez és gazdagsághoz juttatja elfogyasztóját. A káposzta a sok levele miatt jelenti ugyanezt. A sokszemű mák is a bőséget és a termékenységet fokozza a kalácsban, míg a dió egészségmegőrző és gonosz űző szerepe miatt került az asztalra, akárcsak a fokhagyma.

 

Az alma és a dió egykor a karácsonyesti jóslás elmaradhatatlan kelléke volt.

 

Akinek az asztal körül férges alma jutott, arról azt tartották, hogy a következő évben megbetegszik, sőt meg is hal. Ezért igyekeztek szép, egészséges almát és diót fogyasztani. Hasonló óvó-védő szerepe van a méznek és a mézzel készült édességnek is...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ponthogy.blog.hu/api/trackback/id/tr5213377281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása